Viorica Dăncilă, prim-minista României, a fost demisă de către deputații și senatorii români, după ce aceștia au votat, la limită, pentru o moțiune de cenzură. Pentru demitere au votat opoziția PNL, USR, partidele mai mici, dar voturile decisive au venit de la ALDE, Pro-România și câțiva rebeli PSD.

Astfel, la procedura de vot au participat 245 de parlamentari (senatori și deputați), în timp ce pentru adoptarea moțiunii trebuiau minim 233 de voturi. Votul final, potrivit presei a fost de 238 pentru, 4 voturi împotrivă și 3 – anulate.

Viorica Dăncilă a fost prima femeie din istoria României care a ocupat această funcție.

Aceasta a devenit al treilea premier în guvernarea PSD, după ce primii doi, prim-miniștri, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose au fost demiși sau și-au dat demisia în urma unor conflicte legate de remanieri și numiri de miniștri cu liderul PSD de atunci, Liviu Dragnea.

A deținut anterior două mandate succesive de deputat în Parlamentul European din partea PSD. În data de 27 mai 2019, Viorica Dăncilă devine președintele interimar al Partidului Social Democrat, după ce Liviu Dragnea este condamnat la închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Dăncilă a supraviețuit anterior la patru moțiuni de cenzură, fiind dată jos abia după ce au ieșit de la guvernare partenerii acestora – ALDE.

Potrivit procedurii, Viorica Dăncilă urmează să-și prezinte demisia, iar președintele României, Klaus Iohannis ar urma să organizeze consultări cu partidele politice pentru a identifica un nou candidat la funcția de prim-ministru.