Reabilitarea zonei pietonale și iluminarea edificiilor din centrul istoric al capitalei, în perimetrul străzilor Maria Cebotari, Alexei Șciusev, Sfatul Țării, Mihail Kogălniceanu a fost finalizată. Inaugurarea zonei pietonale este prevăzută pentru data de 14 octombrie 2019, de Hramul orașului Chișinău.

Implementarea proiectului a avut ca scop readucerea cartierului din centrul istoric al urbei la imaginea de odinioară, precum și oferirea unui spațiu modern de recreere oamenilor care trec prin preajmă.

Centru istoric Chisinau
Centru istoric Chisinau3

Inițiativa privind reamenajarea zonei pietonale în perimetrul a patru străzi din centrul istoric al capitalei aparține Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, iar proiectul de execuție a fost elaborat de către SRL „Urban Life Projects”.

Centru istoric Chisinau1
Centru istoric Chisinau4

În perioada de referință, au fost executate lucrări de infrastructură: amenajarea trotuarelor (circa 2 800 m²), instalarea iluminatului nocturn decorativ (39 de piloni pentru iluminarea zonei pietonale pe întreg perimetrul), mobilier urban, precum și rampe pentru persoane cu mobilitate redusă, iar în prejma trecerilor pietonale – pavaj tactil. De asemenea, fațada Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din str. Mihail Kogălniceanu, nr. 82 a fost iluminată decorativ cu 64 de corpuri de iluminat.

Centru istoric Chisinau6
Centru istoric Chisinau7

Lucrările s-au desfășurat în perioada iulie-septembrie al anului curent și au costat circa 3 milioane de lei, surse prevăzute în bugetului municipal pentru anul 2019.