Preotul și activistul civic Maxim Melinti, cunoscut pentru poziția sa incluzivă și de răsturnare a stereotipurilor, a fost invitat la centrul America House în cadrul programului „Schimbă Moldova la un click distanță”. În cadrul evenimentului, care a avut loc la data de 3 octombrie la America House, acesta a povestit cum îi reușește unui preot modern să folosească Social Media pentru a schimba stereotipurile din societatea noastră.
Deși este cunoscut și urmărit în spațiul virtual, preotul de la Ghidighici afirmă că oamenii încă nu s-au obișnuit cu postările legate de activitatea sa. Acesta povestește că obișnuiește să facă publice acțiuni caritabile și îi încurajează și pe alții să facă la fel.
Întrebat despre cum și-a început activitatea online, preotul de la Ghidighici a menționat că recomandarea de a transmite în direct predicile a venit din partea unui enoriaș care era de părere că un astfel de conținut va fi util. „La început încărcam videoclipurile pe YouTube (nu erau încă Facebook live-urile). Am avut live-uri de tot felul, până am învățat cum să filmăm corect. Și chestia asta a devenit o formă de socializare, chiar dacă online, care a demonstrat că biserica unește oamenii dincolo de hotare. Chiar dacă sunt obosit, îi spun colegului că trebuie să filmăm, să menținem ritmul existent. Nu venim cu o alternativă, venim cu o metodă de a uni oamenii. Spre exemplu, comentariile pe care le primim cel mai des sunt de genul: «Părinte, am văzut-o pe bunica/mătușa/nana mea în biserică, datorită live-urilor voastre».”
Maxim Melinti nu neagă importanța tehnologiilor și consideră că ele ajută foarte mult, dar susține că uneori utilizatorii exagerează. „Suntem legați atât de mult de ele, că nu mai vedem și observăm altceva. Ne-am dezvățat să învățăm, să citim, să căutăm, să ne orientăm în spațiu. Ne punem nădejdea în recomandările GPS-ului, ne inspirăm din resurse virtuale, care adesea fac parte din categoria fake-news. Deși Google ne ajută printr-un click să găsim informația necesară, acesta reduce efortul nostru și chiar ne lenevește […] Lecturarea cărților dezvoltă imaginația cititorului, îmbogățește creierul uman, pe când Internetul ne impune anumite forme și standarde programate din timp […] Nu mai suntem în stare să ne orientăm de sine stătător în spațiu. Într-o zi riscăm să ne rătăcim în propriul dormitor.”
Melinte susține că internauții s-au învățat să se inspire din sfaturile altor utilizatori de rețele sociale, comentează și critică pe alți oameni neștiind fapte și informații veridice.
Întrebat dacă urmărește numărul de like-uri pe care le primesc postările sale, activistul a confirmat că o face, ca să vadă ce teme prezintă interes pentru urmăritorii săi. Printre alte mențiuni, Melinte a vorbit și despre faptul că oamenii trebuie să învețe să comunice. „Deși sunt foarte utile, rețelele ne îndepărtează unul de celălalt uneori. Lipsa de comunicare este un factor important care duce la divorț.”
Oamenii prezenți la eveniment au ținut să afle cum activistul civic reușește să țină piept greutăților din viața sa profesională. „Oamenii mă motivează. Când știu că ei au nevoie de un sfat, sunt curioși și entuziasmați, vin cu întrebări constructive, vor să știe mai multe – asta mă încurajează, mă inspiră, mă motivează. Atât timp cât veniți cu întrebări, veniți cu exemple, lucrul acesta deja vă ajută să gândiți altfel, să schimbați lucrurile spre bine și împreună să formăm o societate cu principii umane și valori moral-spirituale.”
Iar despre imaginea Bisericii peste 50 ani, preotul de la Ghidighici a subliniat că aceasta ar trebui să se orienteze pe dorințele și necesitățile societății. „Biserica trebuie să caute alte instrumente de comunicare, de dialog și interacțiune cu cetățeni, îndeosebi cu tineri […] Biserica trebuie să iasă din zona ei de confort în plină stradă, să comunice și să îmbrățișeze lumea. Preoții trebuie să coboare de pe Olimpul lor și să învețe de a comunica liber și fără bariere cu omul modern. Nu vreau bariere, pentru că lumea și așa se teme să se apropie de preot.”
În final, oaspetele a venit cu un îndemn pentru participanți: „Nu contează cine ești și cum arăți, contează ce faci și cum faci! Noi suntem în stare să creăm un viitor prosper și fericit cu propriile puteri, inteligență și abilități dezvoltate.”
Programul „Schimbă Moldova la un click distanță” are loc la America House pe parcursul lunii octombrie și este absolut gratuit. Speakerii sunt influenceri, activiști, oameni care schimbă Moldova doar printr-un click.