Azi marcăm Ziua Mondială a Poștei. Află câteva curiozități despre acest eveniment

posta_94472700
Foto: foto: publika.md

Ziua mondială a poștei se sărbătorește, în fiecare an, la 9 octombrie. Aceasta marchează înființarea, în 1874, prin semnarea Tratatului de la Berna (Elveția), a Uniunii Generale a Poștelor (UPU). Ziua mondială a poștei a fost declarată la această dată de Congresul Uniunii Poștale Universale, desfășurat la Tokyo, în Japonia, în 1969, scrie agerpes.ro.

Scopul marcării acestei zile este de a conștientiza rolul sectorului poștal în viața oamenilor și a societăților de afaceri, contribuția sa la dezvoltarea socială și economică a țărilor.

În această zi, Directorul general al Uniunii Poștale Universale a venit cu un mesaj de Ziua Mondială a Poștei.

„Pe parcursul a o sută patruzeci și cinci de ani, Uniunea Poștală Universală (UPU) promovează soluții pentru sectorul poștal internațional. În tot acest răstimp, rețeaua poștală a transformat întregul lanț logistic. De la recepționare, până la distribuire, trecând și prin prelucrare, poșta a urmat ritmul progresului pentru a livra soluții comerciale. De la prelucrarea manuală, până la procesarea mecanizată, poșta continuă să se inoveze prin contribuția noilor tehnologii, pentru optimizarea procesării și distribuirii și, aceasta, pe parcursul întregului lanț logistic.

În această zi adresez cele mai profunde mulțumiri tuturor cetățenilor, precum și guvernelor, operatorilor desemnați, Națiunilor Unite, societății civile și tuturor celora care și-au adus contribuția pentru ca să avem: «O lume. O rețea poștală»”, a spus Bishar Abdirahman Hussein.

Uniunea Generală a Poștelor a devenit, în 1878, Uniunea Poștală Universală (UPU). Din 1947, UPU este instituție specializată a ONU, cu sediul la Berna. În prezent, Uniunea Poștală Universală are afiliate administrații poștale din 192 de țări.

Mai jos vedeți câteva curiozități despre poștă:

# Între anii 1600 şi 1700, multe ţări aveau sisteme poştale naţionale şi intrau în acorduri bilaterale între naţiuni, care prevedeau schimburi de corespondenţă.

# Primul oficiu poştal din lume a fost înfiinţat în 1712, în Sanquhar, un mic oraş din sudul Scoţiei, care funcţionează şi astăzi. Iniţial, poştaşii duceau corespondenţa călare, iar mai târziu au apelat la trăsuri.

 

Cum a evoluat sistemul poștal:

# Plicurile

Primele „plicuri” au fost confecţionate din pânză, piei de animale şi fibre vegetale, iar babilonienii înfăşurau mesajele în foi subţiri din argilă care erau apoi coapte. Au urmat scrisorile pliate și sigilate cu ceară, iar plicurile standardizate au început să fie folosite abia în secolul al XIX-lea. Pe 10 iunie 1902, Americus F. Callahan din Chicago a brevetetat un nou model de plic, dotat cu o fereastră transparentă prin care se putea citi adresa.

# Cutiile poştale

În 1653, la Paris, francezul De Valayer a pus la punct un sistem poştal şi a înfiinşat căsuţe poştale în care livra doar scrisorile care aveau plicuri vândute de el. Un concurent al său a pus şoareci în cutiile de scrisori şi astfel i-a stricat afacerea.

# Timbrele

În 1837, un învăţător din Anglia, Rowland Hill, a inventat timbrele poştale cu adeziv. Prin eforturile sale, primul timbru din lume a fost eliberat în Anglia în 1840. Tot el a stabilit primele tarifele poştale uniforme, calculate în funcţie de greutatea coletului.

# Primul catalog

În 1872, Aaron Montgomery Ward (Chicago) a trimis primul catalog de comandă prin poştă. Acesta consta dintr-o singură foaie de hârtie cu o listă de preţuri, care prezenta marfa aflată la vânzare şi detaliile legate de modalitatea de comandă. Aaron Montgomery Ward a lucrat pentru Marshall Field, ca funcţionar şi comis voiajor. Astfel a realizat că oamenii de la sate ar putea fi mai bine deserviţi de comenzile prin poştă. El şi-a început afacerea cu un capital de 2 400 de dolari. Până în 1926, Montgomery Ward a fost doar o afacere care se desfăşura prin poştă, când Ward a deschis primul magazin de vânzare cu amănuntul, în Plymouth, Indiana.

# Primul sortator poştal automat

A fost inventat în 1957 de omul de ştiinţă Maurice Levy. Noul model de sortator putea gestiona 200 de mii de scrisori pe oră. Un model manual fusese testat la sediul oficiului poştal din Ottawa, în 1953.

Activitatea Uniunii Poştale Universale continuă să fie foarte importantă pentru comerţ şi comunicarea globală, chiar şi în epoca comunicării digitale. În zonele cu un nivel ridicat de acces la comunicarea digitală, serviciile poştale sunt importante pentru distribuirea mărfurilor cumpărate din magazinele online. În zonele cu acces limitat la internet, serviciile poştale rămân vitale pentru distribuirea de informaţii şi bunuri. În plus, lucrează la sistemul de transfer electronic de bani din zonele rurale în ţările din Orientul Mijlociu şi în nord-estul Africii, scrie tvr.ro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente