ONU este în criză de 230 de milioane de dolari. Ultimele rezerve riscă să fie epuizate până la finalul lunii

onu
Foto: coe.int

Bugetul de funcţionare al ONU este în criză de 230 de milioane de dolari de la sfârşitul lui septembrie, iar „ultimele rezerve de trezorerie riscă să fie epuizate până la finalul lunii”, a transmis într-o scrisoare secretarul general Antonio Guterres.

Pentru a garanta plata salariilor până la sfârşitul anului, trebuie luate măsuri, a precizat el în această scrisoare destinată personalului (circa 37 000 de persoane lucrează pentru secretariatul ONU), potrivit AFP, citat de AGERPRES.

Pentru a limita cheltuielile în cursul ultimului trimestru, Antonio Guterres menţionează în special posibilitatea de a amâna conferinţe şi reuniuni şi de a revizui în scădere serviciile ce pot fi furnizate.

Au fost date de asemenea instrucţiuni pentru restrângerea călătoriilor oficiale exclusiv la activităţile esenţiale, amânarea achiziţionării de bunuri şi servicii şi economii de energie.

„Până în acest moment, statele membre nu au oferit decât 70 % din suma totală necesară pentru activităţile înscrise în bugetul ordinar pe 2019”, a precizat secretarul general în legătură cu problemele de trezorerie.

El a mai menţionat că le-a „scris statelor membre la 4 octombrie pentru a le explica faptul că activităţile finanţate prin bugetul ordinar sunt în stadiu critic”.

Potrivit unui responsabil al ONU care a dorit să îşi păstreze anonimatul, Antonio Guterres le-a cerut în primăvară statelor membre să îşi poată creşte capitalul de lucru pentru a avea o marjă de manevră şi pentru a evita problema trezoreriei. Însă ţările membre au refuzat.

Bugetul de funcţionare al ONU pentru perioada 2018-2019, separat de creditele pentru operaţiuni de pace, se apropie de 5,4 miliarde de dolari. SUA plătesc 22 % din această sumă.

„Conform ultimei analize, statele membre sunt responsabile de sănătatea financiară a ONU”, a subliniat Antonio Guterres în scrisoarea sa, evocând implicit ţările care nu îşi plătesc contribuţia sau care au întârzieri, punând într-o situaţie dificilă trezoreria ONU.

Nu a fost oferit niciun indiciu deocamdată privind ţările rău-platnice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente