Doi deținuți din Indonezia au evadat din închisoare cu ajutorul unei linguri. Cum a decurs „operațiunea”

41091735624041925

Să evadezi din închisoare e o treabă serioasă, dar nu și pentru Matrawi, un deținut de la penitenciarul IIB Sumenep, Madura, din Java de Est Indonezia. Bărbatul are 37 de ani și a evadat din carceră duminică, 29 septembrie, cu ajutorul unei linguri.

„A perforat peretele cu ajutorul unei linguri”, a declarat directorul închisorii, Beni Hidayat, pentru o publicație locală. „Matrawi a evadat după ce a reușit să-și scoată una dintre cătușe. Și le-a scos și pe cele de la picioare fără să le strice”, a adăugat Hidayat.

Bărbatul, în momentul evadării, era legat la mâini și la picioare, iar potrivit dovezilor de la locul crimei, specialiștii au identificat o cătușă stricată, una de picior intactă, precum și o lingură.

În continuare, oamenii legii prezintă firul evenimentelor în felul următor:

La ora 4 dimineața, când șapte gardieni făceau rugăciunea de dimineață, Matrawi și-a eliberat mâna și picioarele. Apoi, Matrawi ar fi folosit o lingură ca să sape în zidul celulei, lucru care i-a permis să intre în următoarea carceră. Aici s-a întâlnit cu deținutul Abdul Baidi, de 32 de ani, cu care a și evadat, scrie vice.com.

Pentru că Matrawi a mai convins alți prizonieri să evadeze cu el înainte, poliția a presupus că Baidi i s-a alăturat din același motiv. Baidi l-ar fi ajutat pe Matrawi să treacă prin alt perete cu aceeași metodă. După ce au ieșit afară, s-au cățărat pe zidul închisorii și au luat-o la goană.

Matrawi era condamnat la 30 de luni pentru violență domestică, în timp ce Baidi avea șase ani pentru droguri. Hidayat a adăugat că niciun gardian n-a ajutat la evadare, conform investigației făcute pe camerele de supraveghere.

„Bazat pe dovezile pe care le-am găsit, n-a existat nicio pistă care să ne indice vreun gardian. Dar nu ne oprim aici, vom cere ajutorul poliției”, a zis Beni în presă. În prezent, gardienii, poliția și armata îi caută pe Matrawi și Baidi.

Matrawi a avut prima tentativă de evadare din închisoare în 2008 și în februarie curent. Poliția l-a găsit abia după patru luni și l-a băgat înapoi la închisoare. Era ascuns în casa unui prieten. Autoritățile au tras cu pistolul în timp ce-l urmăreau, pentru că avea o armă albă la el. Hasan și Riyanto nu au fost la fel de „inspirați” ca Matrawi. Hasan a fost închis la două zile după evadare, în timp ce Riyanto s-a predat poliției după ce a văzut-o pe soția lui însărcinată în nouă luni.

Nu e prima dată când un deținut din Indonezia a încercat să evadeze din închisoare cu ajutorul unei linguri. În iunie, cinci deținuți din penitenciarul II Selatpanjang din Riau au făcut cu rândul găuri în peretele băii, cu o lingură ascuțită. Totuși, n-au fost prea norocoși, iar gardienii i-au prins.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente