Tabloul artistului stradal Banksy, care îi înfăţişează pe politicienii britanici sub forma unor cimpanzei, a fost vândut pentru o sumă record

chimp
Foto: bbc.com

În plină dezbatere asupra Brexit-ului, un tablou al celebrului artist stradal Banksy, care îi înfăţişează pe politicienii din Camera Comunelor sub forma unor cimpanzei, a fost vândut la licitaţie joi seara la Londra pentru suma record de 11,1 milioane de euro, mult peste estimările făcute, relatează vineri AFP şi Reuters.

Precedentul record pentru o lucrare a lui Banksy, a cărui adevărată identitate rămâne un mister, a fost vândut cu 1,7 milioane de euro în 2008 la New York.

„Un preţ record pentru un tablou de Banksy a fost atins în această seară. Păcat că nu îmi mai aparţinea”, a reacţionat artistul pe Instagram alături de o postare în care era citat criticul de artă Robert Hughes despre valoarea operelor de artă.

Opera de artă, intitulată „Devolved Parliament”, are o lăţime de patru metri şi a fost expusă pentru prima dată în cadrul unei expoziţii a artistului în Bristol, „Banksy vs Bristol Museum”, în 2009. Preţul acesteia a fost estimat între 1,7 şi 2,25 de milioane de euro.

Tabloul a fost adjudecat după 13 minute de licitaţie la care au participat „zece colecţionari”, a anunţat Casa Sotheby’s. Identitatea cumpărătorului nu a fost dezvăluită.

Acest tablou distopic prezintă cimpanzei aşezaţi pe băncile verzi ale Camerei Comunelor, în locul deputaţilor britanici.

Licitaţia a fost organizată la mai puţin de o lună de la data prevăzută pentru Brexit, 31 octombrie, într-o ţară încă extrem de divizată la mai bine de trei ani de la referendumul din iunie 2016, care a decis ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente