Ministerul de Externe de la București a propus deschiderea a 36 de secții de votare în Republica Moldova pentru alegerile prezidențiale din 10 noiembrie din România. MAE a transmis către Biroul Electoral o listă cu 444 de secții care urmează a fi deschise peste hotare și care au fost recomandate de către misiunile diplomatice românești. Ministerul de Externe estimează că până în 19 octombrie acest număr poate ajunge la 800.

Printre cele 444 de propuneri de secții transmise către Autoritatea Electorală Permanentă se numără: Australia și Noua Zeelandă (7 secții), Austria (17 secții), Belgia (23 de secții), Canada (nouă secții), Cipru (șase secții), Danemarca (12 secții), Elveția (opt secții), Franța (opt secții), Germania (84 de secții), Italia (22 de secții), Norvegia (10 secții), Olanda (22 de secții), Marea Britanie (opt secții), Spania (37 de secții), SUA (22 de secții), Suedia (șapte secții), Ungaria (șase secții).

În perioada următoare, MAE din România va transmite către autoritatea electorală permanentă noi propuneri pentru înființarea de secții de votare în străinătate, sub rezerva identificării de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României de spații adecvate și obținerea acordului statului de reședință sau a autorităților locale: Afganistan (două secții), Franța (41 de secții), Grecia (11 secții), Irlanda (16 secții), Italia (120 de secții), Luxemburg (trei secții), Malta (o secție), Portugalia (nouă secții), Marea Britanie (62 de secții), Spania (112 secții), Statele Unite ale Americii (șapte secții).

Potrivit legii, MAE din România transmite eșalonat propuneri pentru înființarea secțiilor de votare în străinătate, iar AEP adoptă sau actualizează după caz lista secțiilor de votare din străinătate în termen de trei zile de la fiecare comunicare, scrie radiochisinau.md.

1 2 3 4