(foto) Un candidat la funcția de primar propune construcția unui Muzeu Guggenheim în locul Hotelului Național

guggen1

În cadrul întâlnirii arhitecților din Chișinău cu candidații la funcția de primar general al Capitalei la DAS Urban Battle, Dumitru Țîra a propus ca în locul Hotelului Național să fie construit un Muzeu Guggenheim.

„Noi cu toții știm această clădire.

Este fostul hotel «Național». Mi-a luat cred că între 1.30 și 3.30 noaptea să găsesc proiectul pe care să-l putem propune Chișinăului. Un proiect care poate schimba capitala, un proiect de la care poate porni. Nu știu câți dintre dumneavoastră știu istoria muzeului Guggenheim. Și nu mă refer la istoria muzeului din New York, care a fost construit în ’67 și care a dat cu totul alt aspect New York-ului, care a fost una din perlele orașului și a devenit una din perlele mondiale în general.

Vreau să vă povestesc despre muzeul Guggenheim din Bilbao. Acest muzeu a fost construit în anul 1997, iar contribuția municipalității și a Spaniei în general a fost foarte mare. Municipalitatea și-a asumat un cost de 100 de milioane să-l construiască, 50 de milioane de euro pentru a-l amenaja și pentru achiziții interne, 20 de milioane de euro fundației Guggenheim pentru dreptul și fericirea de a avea acest muzeu acolo, și și-a asumat un cost de 12 milioane euro anual pentru întreținerea lui. În primii trei ani, acest muzeu a adus aproape patru milioane de turiști și 500 de milioane în oraș.

guggen2

Astăzi doar din turism, hotele, mâncare, transport generează 100 de milioane de euro anual.

Acestea sunt proiectele arhitecturale pe care le văd eu pentru Chișinău.

Pentru că inclusiv Artcor este o comunitate mică de care ne bucurăm. Arhitectul general trebuie să fie ocupat de creație, nu de semnarea hârtiilor. Sunt de acord în sensul în care actele și regulamentele trebuie să funcționeze ca un robot, ca un soft. Ele trebuie să existe și trebuie să funcționeze. Arhitecții, primarul, consiliul, trebuie să se gândească la proiecte care să atragă turiști în acest oraș. Care să facă din această hală un hotel, un centru pentru tineret, să facă lucru care să genereze bani, care să genereze bucurie, care să genereze proiecte continue”, a spus Dumitru Țîra.

Același mesaj, Dumitru Țîra l-a reiterat în cadrul emisiunii Candidat de la TVC21.

Taguri: #Locale 2019
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente