Mișcarea Extinction Rebellion Moldova a organizat Flashmobul „Criza de Mediu ne omoară cu zile”. În cadrul evenimentului au fost vărsați zeci de litri de „sânge” pe harta Moldovei din Piața Marii Adunări Naționale.
„Scopul acțiunii constă în a atrage atenția atât a societății civile, cât și a autorităților locale și centrale asupra faptului că, în Republica Moldova, oamenii mor din cauza calității proaste a mediului.”
Un studiu recent publicat de revista European Heart Journal susține că 5 400 de moldoveni mor anual din cauza aerului poluat. „Cifrele persoanelor care se îmbolnăvesc din cauza calității proaste a apei potabile și a traiului în apropierea nemijlocită a depozitelor de deșeuri toxice și gunoiștelor rămâne a fi un mister.”
Mișcarea Extinction Rebellion Moldova a avut și o interacțiune cu polițiștii. Tinerii, timp de 20 de minute, au încercat să le explice forțelor de ordine problemele mediului și scopul acțiunii pe care au întreprins-o. „A fost o discuție productivă. Ofițerii ne-au ascultat cu atenție și ne-au urat succes.”
Cei 70 de litri de „sânge” vărsați în cadrul manifestației nu sunt altceva decât guaș amestecat cu apă. „Sângele urmează să se spele după prima ploaie.”
Flashmobul deschide așa-numita Revoltă pentru Mediu 2.0, în cadrul căreia mișcarea va organiza o serie de acțiuni și evenimente menite să atragă atenția asupra problemelor de mediu din țară.
Una dintre cele mai grave probleme din secolul XXI este cea legată de mediu. Deși toți am auzit și cunoaștem despre acest lucru, nu mulți încearcă să rezolve sau să diminueze problema. Extinction Rebellion Moldova este o mișcare civică care luptă pentru prevenirea degradării continue a mediului, a declinului biodiversității și a extincției rasei umane de pe planetă.
De ce protest? De ce în Moldova? Extinction Rebellion (XR) Moldova explică: Aproape un milion de specii sunt în pericol de extincție în următoarele decenii și acest pericol este la fel de mare ca și cel al schimbărilor climatice. Cauzele acestei extincții sunt numeroase: tăierea pădurilor pentru a mări terenurile arabile, agricultura tradițională și folosirea abuzivă a pesticidelor și a îngrășămintelor chimice, poluarea râurilor și altele. „În Republica Moldova scenariul este același ca și în restul lumii. Chiar dacă noi nu contribuim ca țară la fel de mult la emisiile gazelor cu efect de seră, schimbările climatice și degradarea mediului sunt la fel de serioase”, explică membrii mișcării.
Totodată, mișcarea cere declararea stării de criză de mediu în municipiul Chișinău, după ce a depistat că orașul suferă de o poluare a aerului care, în majoritatea cazurilor, este foarte înaltă, apele freatice din municipiu nu corespund cerințelor după indicii microbiologici și sanitaro-chimici, iar poluarea mediului cu deșeuri care pot fi reciclate a devenit alarmantă.
Photo Credit: Dan Ciubotaru