Michelle Tenger este asistentă socială la centrul de tineret din Wädenswil, un orășel din Elveția cu aproximativ 21 de mii de locuitori. Am cunoscut-o în cadrul schimbului de experiență „We make democracy”, despre care am scris într-un articol anterior. Istorioarele ei și ale colegilor săi mi-au atras atenția, deoarece am făcut o comparație cu țara noastră. Evident, am rămas impresionată de modul în care funcționează centrele de tineret în această țară, iar mai jos vă invit și pe voi să aflați cum e să ai lucrători sociali prietenoși cu tinerii și de ce este important ca un Guvern să investească în asemenea organizații.

Sust Jaw Wädenswil este locul în care tinerii din orașul Wädenswil pot merge oricând. Acolo ei au spații pentru diverse activități și suport din partea asistenților social.

_DSC3476

PC: jugendarbeit-waedenswil.ch

Ce reprezintă acest spațiu? Este vorba despre un centru de tineret care a fost înființat cu 14 ani în urmă de către autorități. Factorii decizionali din Elveția au înțeles că tinerii au nevoie de asemenea spații, în care să se poată dezvolta, să poată învăța, să se poată distra sau pur și simplu să se odihnească. În cadrul acestui centru activează cinci persoane, toate au studii în domeniul muncii sociale. Acești oameni sunt plătiți de stat. Totodată, statul le oferă bani pentru a putea organiza diferite proiecte pentru tineri. Michelle Tenger ne-a spus că autoritățile le oferă aproximativ 40 de mii de franci elvețieni pentru a implementa diverse proiecte pe parcursul anului.

Sust Jaw Wädenswil are mereu ușile deschise pentru persoanele cu vârsta între 12 și 25 de ani. Aici, tinerii au la dispoziție mai multe spații pe care le pot utiliza pentru diverse activități: pot asculta muzică, pot dansa, pot înregistra muzică, pot organiza petreceri sau pur și simplu se pot odihni. Michelle ne-a povestit că de multe ori tinerii vor să facă o anumită activitate, spre exemplu să facă artă stradală, dar nu știu la cine să apeleze. În aceste cazuri, lucrătorii sociali vin cu propuneri și proiecte către autorități care, la rândul lor, le oferă suport financiar pentru implementarea acestora.


PC: jugendarbeit-waedenswil/Spații la care au acces tinerii pentru diverse activități

Când vorbim despre Sust Jaw Wädenswil nu ne referim doar la activități în timp liber. Aici tinerii pot găsi, în primul rând, suport emoțional și psihologic. Odată ce se confruntă cu o problemă, tinerii vin la centru și o comunică asistenților, iar aceștia încearcă să-i ajute.

„Dacă problema este una profundă psihologic, de exemplu, și depășește competențele noastre, atunci noi căutăm un specialist bun care ar putea să ajute tânărul sau tânăra care a apelat la noi”, ne explică Michelle.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, evident, tinerii au nevoie de încredere, iar aceasta nu se dobândește atât de ușor. Michelle, împreună cu colegii săi, încearcă să construiască această relație cu tinerii prin mai multe metode.

_DSC3498

PC: jugendarbeit-waedenswil/Centrul de tineret din Wädenswil

#1. Le garantează confidențialitate.

Orice problemă rămâne între asistent și tânăr. (Excepție fac cazurile când acțiunile tânărului/tinerei pot aduce daune vieții altor persoane. În aceste cazuri, asistenții sunt obligați să anunțe autoritățile competente).

#2. Atunci când tinerii fac un pas greșit, nu sunt blamați.

„Dacă, de exemplu, vine un tânăr la mine și-mi spune că a furat ceva, nu-l blamez. Încerc să aflu de ce s-a întâmplat acest lucru, care este problema, de ce nu a putut cumpăra acest lucru sau de ce a avut nevoie de el. Împreună încercăm să găsim alte căi prin care poți depăși aceste situații”, ne povestește Michelle.

#3. Asistenții sociali nu stau doar în centre. Ei merg în teritoriu, încearcă să cunoască tinerii și necesitățile acestora.

„Lucru în stradă. Noi credem că trebuie să mergem mai mult spre ei, decât să încercăm să-i atragem aici, în spațiul nostru. Noi cunoaștem locurile unde stau tinerii prin oraș, noi mergem acolo și încercăm să comunicăm cu aceștia. Trebuie să fie o barieră foarte joasă între adulții care pot ajuta tinerii să rezolve probleme”, ne explică Michelle.

De fapt, acest lucru în stradă presupune o strategie întreagă și este foarte util. Prin această metodă, asistenții reușesc să înțeleagă mai bine care sunt interesele, dar și problemele tinerilor. În așa mod asistenții reușesc să construiască o legătură mai strânsă cu tinerii.

43103474_472013773319616_4940877381716934656_n

PC: FB Sust Jaw Wädenswil/Activitate organizată de centrul de tineret din Wädenswil

Michelle ne-a explicat că la această vârstă tinerilor le este complicat să discute cu părinții anumite probleme, dar totuși este foarte important ca tinerii să aibă un suport din partea adulților, iar aceste centre sunt create anume cu acest scop.

Astfel de centre de tineret există practic în fiecare localitate din Elveția, iar asistenții sociali încearcă să convingă tinerii că aceste spații sunt create anume pentru ei și că aici ei pot găsi tot suportul și încrederea.

Atunci când am discutat cu mai mulți asistenți, la fel cum e Michelle, aceștia au menționat că fără suportul guvernului aceste centre nu ar fi existat și nu ar fi funcționat în acest mod, iar fără aceste centre tinerii nu ar fi avut un loc unde să-și poată desfășura diferite activități. O lecție bună pentru Moldova, m-am gândit, într-un final.