(infografic) Numărul profesorilor este în descreștere. Câți pedagogi sunt în Moldova, ce salariu au și în care nivel de învățământ activează

4

Numărul profesorilor este într-o continuă descreștere în Republica Moldova. Dacă în 2010 în instituțiile de învățământ activau peste 60 de mii de persoane, în anii 2018 și 2019 cifra este în descreștere cu aproximativ 10 mii. Prin urmare, în prezent, în instituții activează puțin peste 49 de mii de dascăli, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS).

Dintre cele 49 de mii de cadre didactice, 85 % sunt femei și doar 15 % sunt bărbați. Cei mai mulți dintre profesori activează în învățământul primar și secundar (peste 56 %), iar cei mai puțini, în învățământul profesional tehnic (8,3 %).

Dacă ar fi să facem o repartizare pe discipline, atunci am constata că cei mai mulți sunt profesori de limba și literatura română (2 798), iar cei mai puțini sunt profesori de limba și literatura rusă (1 360).

Salariu mediu lunar al unui profesor, potrivit datelor BNS, este de 5 147 de lei, ceea ce constituie 80 % față de salariu mediu pe economie.

 

3

Ziua Internațională a Profesorilor este celebrată anual pe 5 octombrie. Data sărbătorii a fost stabilită în 1994 de către UNESCO.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente