(video) A învățat robotică în Danemarca. Ana Țurcanu povestește despre mobilitatea din programul PBLMD

asjfg

Ana Țurcan este o studentă pe care am descoperit-o în cadrul Conferinței de încheiere a programului PBLMD (Introducerea învățării bazate pe probleme în Moldova: Spre consolidarea competitivității și șanselor de angajare ale studenților). Tânăra a studiat un semestru în Danemarca datorită acestui program, iar acum ne povestește despre experiența pe care a trăit-o acolo și modul în care PBLMD ajută studenții să descopere o metodă de învățare și predare diferită.

Ana Țurcanu este studentă în anul III la Universitatea Tehnică a Moldovei. Tânăra studiază specialitatea „Ingineria Software”, la care a fost implementat programul PBLMD, iar datorită acestuia a ajuns în Danemarca, la Universitatea Aalborg. Acolo a studiat timp de un semestru.

„Am plecat atât împreună cu câțiva colegi de la facultate, cât și cu alți studenți de la alte universități din țară. Am avut întâlniri Erasmus+ la care ne adunam toți împreună. În total eram vreo 15-20 de studenți moldoveni Erasmus+ în orașul Aalborg”, povestește Ana.

Beta 2b

Ana a studiat în Danemarca programul „Robotică”. Avea 50 de colegi din diferite țări. Împreună elaborau proiecte de echipă.

„Programul de Robotică pe care l-am urmat consta dintr-o singură grupă de în jur de 50 de persoane. Toți 50 ne întâlneam doar la orele de curs, iar la orele de practică eram repartizați în echipe de câte șase (aceleași pe tot parcursul semestrului) și lucram împreună în cabinete distribuite special pentru fiecare echipă. Împreună cu echipa petreceam uneori și duminicile în cabinetul nostru, pentru a lucra la proiecte”, ne spune Ana.

Beta 2b

Deși a studiat alte obiecte decât cele de acasă, Ana s-a isprăvit cu brio la toate examenele. Acest lucru i-a reușit datorită muncii în echipă.

„Obiectele puțin mai diferite și mai deosebite pe care am avut șansa să le studiez au fost: Sisteme Structurate și Dezvoltarea Produsului – unde am învățat fazele de analiză și proiectare a unui produs; Modelarea și Simularea Manipulatoarelor Robotice – unde am învățat ce înseamnă un manipulator robotic, cinematica directă și cinematica inversă, utilizarea aplicațiilor software pentru modelarea celulei robotice și pentru simularea traiectoriei brațului robotic”, povestește Ana.

Beta 2a

Ana s-a întors din Danemarca cu un bagaj de cunoștințe noi. Acestea o vor ajuta să-și construiască un viitor profesional acasă, pentru că tânăra planifică să se angajeze la o companie IT din Moldova și să contribuie la dezvoltarea sectorului tehnologiilor informaționale în țară.

„Am învățat cum se scrie un raport științific corect și avansat, lucru de care mai mult ca sigur voi avea nevoie. De asemenea, am învățat să lucrez zi de zi într-o echipă în care fiecare este diferit, cu propriile caractere și opinii, pe care nu întotdeauna le agream. Aici țin să menționez că echipa mea era multiinternațională: doi colegi din Lituania, unul din India, unul din Danemarca, unul din Brazilia și încă un coleg din Moldova. Deci vă dați seama că ideile și părerile au fost împărțite deseori, dar am reușit să izbutim cu succes până la final. Și nu în ultimul rând, orele de curs mi-au oferit cunoștințe în sfere pe care nu le puteam studia acasă, cunoștințe care sunt sigură că mă vor ajuta în viitorul profesional. Deasemenea, am venit cu o multitudine de idei și sugestii organizatorice pentru planul de învățământ la universitatea de acasă, una dintre ele fiind includerea orelor de lucru în echipă în orar imediat după fiecare oră de curs”, explică Ana.

final

PBLMD este un proiect național care a fost lansat pe 15 octombrie 2015. Acesta a fost implementat cu scopul de a îmbunătăți calitatea metodologiilor de predare și învățare și a programelor de învățământ superior din Republica Moldova.

Bugetul total al proiectului a fost de 1 544 760 €, dintre care 657 275 € au fost prevăzuți pentru mobilitatea studenților și a cadrelor didactice. În total, pe parcursul a celor patru ani de zile, 34 de studenți și 101 cadre didactice au beneficiat de mobilități academice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente