De la pâine până la murături: Tot ce trebuie să știi despre consumul excesiv de sare în Moldova

collage

Consumul excesiv de sare generează mai multe decese decât oricare alte cauze (boli infecțioase, accidente etc). Prin urmare, cantitatea mare de sare în organism devine catalizatorul apariției bolilor netransmisibile (BNT), în mod deosebit a celor cardiovasculare. Doar în 2018, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSA), 37 200 de moldoveni au decedat din cauza BNT (87 %), iar cea mai mare pondere o au bolile cardiovasculare 58,4 %, urmate de cancer 16,7 % și de bolile digestive 4,4 %.

Această cifră considerabilă o clasează pe Republica Moldova în topul țărilor din întreaga lume cu cea mai înaltă rată a mortalității prin BNT. Mai mult, acest indicator este de două ori mai mare decât media regională a UE. Potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), populația adultă a Republicii Moldova consumă de două ori mai multă sare decât norma, adică în jur de 11 grame în loc de 5 g – echivalentul unei lingurițe. Printre principalele cauze ce duc la un consumul sporit de sare sunt obiceiurile alimentare nesănătoase, cum ar fi adăugarea sării în exces în mâncare sau în prepararea bucatelor.

Datele prezentate în acel studiu relevă că bărbații adaugă sare în mâncare mai des decât femeile. Fenomenul e răspândit mai ales în sate. Autorii studiului afirmă că oamenii nu cunosc, probabil, că aproximativ două treimi din sarea consumată zilnic se ascunde în produsele alimentare procesate, cum sunt: pâinea, mezelurile și afumăturile, cașcavalul, brânza tare, peștele afumat și sărat, plăcintele, pizza, murăturile etc. Pâinea este produsul cu cel mai mare aport de sare în regimul alimentar al populației. Același studiu realizat de OMS arată că 55,4 % din populație consumă pâine de două-trei ori pe zi, ceea ce înseamnă că, în medie, oamenii mănâncă 333 de grame de panificație pe zi, constituind echivalentul a 6 g de sare.

2k

Alimentația nesănătoasă a populației (inclusiv consumul peste normă a sării în meniul zilnic) provoacă apariția hipertensiunii arteriale care, apropo, reprezintă principala cauză de declanșare a bolilor cardiovasculare, atacurilor de cord și cerebrale, fapt ce reduce din calitatea vieții și capacitatea de a lucra a populației apte de muncă. Mai mult, în Republica Moldova peste 600 de mii de persoane au tensiunea arterială înaltă, această cifră fiind în creștere, la fel ca și numărul atacurilor de cord sau cerebrale.

42

Bolile netransmisibile pot fi prevenite prin metode necostisitoare. În acest sens, nutriționiștii îndeamnă oamenii să înlocuiască sarea cu suc de lămâie, condimente naturale, verdețuri, să consume cât mai multe fructe și legume proaspete și să dea prioritate consumului sării iodate (în limitele normei).

Dacă vrei să afli câtă sare consumi, poți parcurge un test lansat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale care îți va arăta cantitatea întrebuințată zilnic.

La începutul lunii septembrie, autoritatea centrală de reglementare a lansat campania de informare și educare a cetățenilor „Redu sarea din mâncare”, realizată cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Totodată, în cadrul Programului Național în domeniul Alimentației și Nutriției pentru anii 2014-2020 și Planul Național de Acțiuni pentru anii 2016-2020 privind implementarea Strategiei Naționale de Prevenire și Control al Bolilor Netransmisibile prevede reducerea, până în 2020, a consumului de sare în rândul populației la nivel național până la mai puțin de 8 g pe zi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente