(video) Coșuri de gunoi pentru colectarea selectivă a deșeurilor, lumini LED și fără obiecte din plastic. Cum o companie din Chișinău a devenit prietenoasă mediului

IMG_20190829_152929-01-01

Oamenii sunt o parte a naturii și orice acțiune are un impact direct asupra mediului. Tocmai de aceea, în ultima perioadă, din cauza știrilor tot mai neliniștitoare asupra schimbărilor climaterice, marele companii ale lumii și-au luat angajamentul de a deveni prietenoase mediului. În Moldova, o astfel de companie este Amdaris, unde angajații sunt încurajați să-și formeze deprinderi benefice mediului, transformându-le din modă într-un stil de viață.

Pentru început, angajații companiei au organizat un brainstorming, unde au identificat lucrurile care ar putea fi îmbunătățite și implementate la Amdaris, pentru a schimba deprinderile angajaților. Astfel, au fost instalate șapte coșuri de gunoi pentru colectarea selectivă a deșeurilor, care au fost amplasate în locuri strategice din companie: trei pentru sortarea hârtiei, alte trei pentru sortarea plasticului și unul pentru sortarea bateriilor.

O altă deprindere implementată cu succes a fost renunțarea la obiectele din plastic de unică folosință. Astfel, bucătăria a fost dotată cu farfurii, furculițe, pahare și cuțite din material non-toxic. A fost eficientizat consumul de curent electric prin instalarea luminilor LED și chiar s-a colaborat cu echipa Hai Moldova, care a susținut un training, în cadrul companiei, despre importanța sortării deșeurilor. Mai mult, unii angajați sunt voluntari pentru acțiunea civică Hai Moldova, unde se implică în activități pentru ocrotirea mediului, dar încearcă să vină și cu idei noi pentru a îmbunătăți green policy-ul companiei.

Videoul a fost realizat în parteneriat cu Hai Moldova.

În acest an, echipa Hai Moldova organizează Campania națională de colectare a deșeurilor electronice. Campania, care a început pe 15 septembrie și se va încheia pe 15 octombrie, se va desfășura în întreaga țară.

# Ce se va întâmpla cu deșeurile colectate?

Întrucât în Moldova nu avem instalații autorizate pentru procesarea deșeurilor electronice, la finalul campaniei, deșeurile colectate vor fi transportate către Green Group Buzău, o companie din România care deține autorizație integrată de mediu și autorizație IPPS cu privire la emisii. Reciclatorul a fost ales după principiul proximității, fiind cea mai apropiată fabrică performantă în raza de 1 500 km.

Mai multe detalii despre campanie poți afla pe haimoldova.mdfaradeseuri.md sau pe pagina de Facebook: Hai Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente