Descoperă primul traseu de birdwatching din Republica Moldova pe o hartă interactivă

IMG_2353-1024×663

Pentru prima dată în Republica Moldova avem un traseu de birdwatching (observarea speciilor de păsări sălbatice). Acesta se află în rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” și a fost înființat în cadrul unui proiect implementat de Mișcarea Ecologistă din Moldova în parteneriat cu Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a prezentat pe pagina sa oficială în ce constă acest traseu. Mai mult, aceștia au venit și cu o hartă interactivă pentru cei care vor să parcurgă aceste trasee.

Despre traseu: acesta se întinde pe o lungime de 22,25 km, cuprinde multe puncte de interes cultural, istoric și natural de pe cuprinsul rezervației, unește localitățile Piatra și Butuceni, urmează fidel cursul râului Răut și trece printr-o varietate de habitate (acvatic, de luncă, de stâncărie, forestier, agricol) care adăpostesc multe specii de păsări.

Pliant_Orheiul_Vechi_Export_GIS-1024x724

Cei aproximativ 23 km pot fi parcurși în aproape opt ore (șapte ore și 40 de minute), însă pentru confortul, siguranța și pregătirea fizică a tuturor tipurilor de turiști, echipa proiectului a decis să împartă acest traseu în trei segmente de lungimi și complexități diferite, astfel încât orice turist poate savura experiența birdwatching-ului indiferent de gradul de pregătire.

# Traseul „Orașul medieval”

Este un traseu ușor și la îndemâna oricui, fiind deosebit de potrivit pentru cei care doresc să facă o plimbare mai extinsă pe la Orheiul Vechi după vizitarea celor mai importante obiective turistice. Traseul urmează cursul meandros al Răutului între localitățile Butuceni și Trebujeni, pornind de la sediul administrației Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” (sediul Muzeului) și finalizând la podul localității Trebujeni.

sggggggg

# Traseul Trebujeni-Furceni

Acest traseu este mai lung și mai dificil, din acest motiv necesitând rezistență sporită (dar multă sete de aventură) din partea celor care se încumetă să-l parcurgă. Având o lungime de opt kilometri, traseul  pornește de la marginea satului Trebujeni și ajunge până în localitatea Furceni, putând fi parcurs în circa trei ore. Întreg traseul este presărat cu priveliști deosebit de pitorești, ce variază de la stânci abrupte, lunci, păduri și râul Răut ce străbate acest peisaj. Traseul trece prin Defileurile Râpa Ciobanului și Selitra și oferă oportunitatea admirării Holmului sau a Stâncii Corbului situate de cealaltă parte a râului, în pădurea Trebujeni (Podiș).

mnnvc

# Traseul Aleea Plopilor-Piatra

Acest traseu, care începe de la marginea satului Furceni, ne răsfață cu un segment de plopi înalți, plantați sub formă de alee pe malul stâng al Răutului, mărginită pe-o parte de terenuri agricole și de cealaltă parte de râu. Pe malul opus, un perete impunător și la fel de vertical ca cel de la Butuceni însoțește călătorul până în localitatea Piatra, nu înainte de a-l fermeca cu izvorul Jeloboc, care e cel mai puternic din Republica Moldova (150 litri/secundă) și unul din cele mai puternice izvoare din Europa. Traseul este relativ scurt, putând fi parcurs în decurs de o oră și 20 de minute și își găsește finișul în poarta conacului familiei Lazo, construit de Ivan și Matilda Lazo și inclus astăzi în lista monumentelor de arhitectură, istorie și cultură de importanță națională.

traseu gh

Harta interactivă: acest produs afișează traseele de birdwatching și oferă detalii legate de obiectivele de interes istoric și cultural (localizare exactă, fotografii, adrese web) și informații despre speciile de păsări pe care le putem observa (tipul de habitat, perioada în care poate fi observată). Harta interactivă poate fi vizualizată pe adresa web https://arcg.is/1T9PO0, iar pe canalul de YouTube al Mișcării Ecologiste din Moldova există un video informativ care ilustrează modul în care funcționează harta.

ashhfv

Aplicația mobilă: acest instrument oferă posibilitatea vizualizării traseelor în teren, de pe telefoanele mobile cu și fără acces la internet. Aplicația se numește „Birdwatching la Orheiul Vechi” și este disponibilă pentru sistemele de operare Android (poate fi descărcată de pe Google Play). Aceasta oferă aceleași informații ca și harta interactivă clasică (traseele de birdwatching, speciile de păsări, obiectivele turistice etc).

sff

Mai multe detalii despre trasee găsiți AICI!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente