(foto) Consolidarea relațiilor academice moldo-belaruse. USM este coordonatorul național al proiectul eDrone

9

În perioada 18-21 septembrie 2019 la Universitatea de Stat din Minsk, Belarus, s-a desfășurat reuniunea în cadrul consorțiului proiectului Erasmus+ de tipul „Capacity Building for Higher Education” intitulat „Educational for Drone”, la care participă 17 instituţii din opt state din Uniunea Europeană (UE) şi ţările partenere, inclusiv cinci instituţii din Republica Moldova. Coordonatorul UE al proiectului este profesorul Pasquale Daponte (Unisannio, Italia), iar proiectul eDrone este o nouă realizare în baza Acordului de colaborare între Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Unisannio. USM este coordonatorul național al acestui proiect european.

Obiectivul principal al proiectului eDrone este de a oferi universităţilor din ţările partenere instrumente eficiente de transfer tehnologic prin crearea şi dotarea unor laboratoare performante – Oficii de Educaţie pentru Drone (OED), inclusiv prin transferul acestor cunoştinţe la profesioniştii certificați din fiecare ţară parteneră, contribuind substanţial la definitivarea necesităţilor potenţialilor utilizatori de drone din Republica Moldova, la identificarea abilităţilor şi competenţelor necesare pentru transferul de tehnologii şi cunoştinţe din domeniul dronelor, care sunt esenţiale pentru dezvoltarea de aplicaţii civile ale dronelor în ţările partenere implicate în acest proiect, scrie usm.md.

1 2 3 4

Astfel, în perioada 2018-2019 în cadrul proiectului a fost creat şi dotat cu echipamente moderne Oficiul de Educaţie pentru Drone de la USM (OED-USM), un laborator performant echipat nu doar cu tehnică modernă de studiu pentru pilotarea dronelor, dar și de cercetare cu aplicarea UAV, precum și de certificare națională a dronelor. Acesta este un domeniu încă neexplorat nu doar în Republica Moldova, dar și în celelalte state partenere antrenate in proiect: Armenia, Belarus și Georgia. Partenerii europeni au participat în calitate de experţi pentru a transfera know-how-ul şi expertiza deţinută de ei pentru realizarea obiectivelor proiectului Erasmus+ eDrone prin formarea formatorilor – a instructorilor certificați din Republica Moldova, Armenia, Georgia şi Belarus în cadrul OED-USM la prima ediţie a cursurilor de recalificare profesională, care s-au desfăşurat cu succes în perioada 4 iunie-13 octombrie 2018.

5 6 8 9

Totodată, în conformitate cu planul calendaristic al activităţilor din proiectul Erasmus+ eDrone, începând cu 26 noiembrie 2018, în cadrul Oficiului de Educaţie pentru Drone de la Universitatea de Stat din Moldova, au demarat cursurile de formare profesională continuă „Educaţie pentru drone”. Perioada de studii cuprinde șase săptămâni de ore auditoriale, șase săptămâni de ore online, precum şi practica de finalizare şi susţinere a examenului pe durata ultimilor trei săptămâni. Cursurile, în conformitate cu obiectivele proiectului Erasmus+ eDrone, sunt destinate tuturor doritorilor, iar formabilii pot avea orice nivel de pregătire. Programul de învăţământ este autorizat de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova.

10 11 12 13

În acest context, vizita la Minsk a mai contribuit la inițierea unor noi parteneriate academice în domeniile de interes reciproc între USM și universitățile belaruse de elită: Universitatea de Stat din Minsk, Universitatea Tehnologică de Stat din Minsk și Universitatea Tehnică Națională din Minsk. Participanții s-au arătat interesați în dinamizarea relațiilor dintre cele două state, atât în cadrul unor proiecte naționale, cât și internaționale, printre domeniile unde există posibilități de cooperare eficientă și reciproc avantajoasă fiind evidențiate tehnologiile de ultimă generație – realitatea virtuală și augmentată (tehnologii AVR) și tehnologia Wolfram, precum și proiecte noi de cercetare și educație în domeniile informaticii aplicate, robototehnicii, e-transformării, chimiei industriale și ecologice etc. Au fost în mod special apreciate vizitele la întreprinderea „Sisteme informatice geografice“ și Centrul național de comunicare și difuzare prin satelit al Republicii Belarus (Belintersat).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente