(foto, video) „Am devenit turist în țara mea.” Câștigătoarea campaniei „Hai la mine acasă” despre experiența de a fi ambasadoare a turismului

2

Olga Bostan este câștigătoarea campaniei „Hai la mine acasă”. În decursul vacanțelor, timp de cinci ani, tânăra vine acasă cu prieteni din străinătate. În acest an, în luna august, Olga alături de doi prieteni, a descoperit locurile pitorești, bucătăria și tradițiile Moldovei de la Naslavcea la Giurgiulești, de la Criva la Palanca.

Tânăra a recunoscut că a redescoperit Moldova alături de prietenii săi. Din mărturiile oaspeților acesteia, nu a fost loc de plictiseală în agenda turistică, iar totul se datorează câștigătoarei campaniei.

Tânăra a publicat un video pentru că a vrut să-l împărtășească cu comunitatea de pe Facebook și a vrut să îndemne alți concetățeni din diasporă să facă un efort să-și descopere țara, dacă nu singuri, atunci invitând prieteni din străinătate. Tânăra a fost surprinsă când a aflat că a câștigat, deoarece, deși ideea era faină, a făcut-o mai mult pentru a-i îndemna pe alții să participe, pentru a contribui la promovarea imaginii unei Moldove turistice.1 2

„Am rămas surprinsă când am aflat că am câștigat concursul, pentru că am decis să particip spontan. Atunci când s-a lansat campania, eram deja cu Mattia și Ilya în Moldova. Când am văzut anunțul de lansare, le-am tradus și lor textul și împreună am ajuns la concluzia că acest concurs a fost lansat pentru noi. Așa am decis să participăm; de atunci am început să documentăm mai intens toate experiențele noastre. Într-un final, când am publicat videoul pe Facebook, am înțeles că o săptămână e prea puțin pentru a descoperi toate lucrurile pe care le poți face în Moldova.”

# Despre experiența diversă

Olga a încercat să le organizeze prietenilor săi o experiență diversă. Prin urmare, au încercat de toate: au gustat din bucatele tradiționale, au participat la câteva workshopuri de gătit, au descoperit locuri noi, au încercat experiențe diferite și au cunoscut savoarea vinurilor locale.

4

„Dacă e să vorbim despre locuri, Mattia și Ilya au apreciat cel mai mult călătoria la țară, la familia mamei mele, la Rezina. Familia mea, la rândul său au luat-o ca pe o responsabilitate foarte serioasă și au hotărât să le arate specificul zonei. Unchiul meu, specializat în băuturile făcute acasă, le-a arătat cum se prepară coniacul după rețetă proprie și cum se face vinul. I-a dus și în vie să le arate și le-a explicat cum soiurile de struguri influențează gustul vinului. Mătușa mea i-a servit cu plăcinte și sarmale. Mama Olgăi le-a organizat un atelier de colțunași, ceea ce a fost și o experiență mai interactivă. I-am dus și la bunici, unde am cules fructe și legume din grădină. Am avut ocazia să le arăt o parte din identitatea noastră ca familie, dar și ca popor.” Tânăra menționează că prietenii ei au rămas impresionați de plăcinte și indiferent de localul în care alegeau să meargă, mereu comandau plăcinte.

3

Ca și experiențe Ilya și Mattia au apreciat mult kayakingul pe Nistru. „Eu fiind din Moldova și trăind lângă Nistru, nu am descoperit vreodată râul din această perspectivă. A fost foarte frumos și recomand oricui neapărat să o încerce”.

Alături de prietenii săi, Olga a spus că a descoperit și ea multe lucruri despre Moldova și a înțeles că o săptămână e prea puțin pentru a explora Moldova: „Noi am avut atât de multe lucruri planificate în fiecare zi că nici nu am reușit să mergem la Orheiul Vechi. Am realizat că am devenit turist în țara mea.”

5

„Experiența aceasta a fost pentru mine ca un duș rece, pentru că mereu mi se părea că nu ai multe lucruri de făcut în Moldova, dar m-am înșelat. Însă trebuie să ai dorința de a face o căutare și să stabilești o agendă.” Tânăra menționează că moldovenii sunt foarte deschiși pentru oaspeți internaționali și a avut parte, alături de Ilya și Mattia, de o ospitalitate deosebită. Acest lucru i-a reamintit cât de drag îi este să vină acasă și cât de dragi îi sunt moldovenii.

# Despre Olga și prietenii săi

Olga locuiește în prezent în Olanda și în august a invitat doi prieteni pentru a vizita Moldova. Este vorba despre belarusul Ilya și italianul Matia. Aventurile lor în Moldova au început cu un master class în pregătirea colțunașilor cu cartofi, ghidat de mama Olgăi, mâncatul fructelor din gradina bunicii, degustări de băuturi tradiționale. Apoi a urmat o vizită în Găgăuzia, la Vinăria Comrat, explorarea regiunii transnistrene și, la încheiere, o plimbare cu caiacul pe râul Nistru.

Drept premiu, Olga a câștigat un weekend pentru două persoane la orice vinărie din țară cu activități turistice, cazare și mese incluse. Tânăra a spus că urmează să profite atunci când va reveni acasă, prin urmare încă nu a ales încă vinăria.

###

Campania „Hai la mine acasă!” este o completare a campaniei internaționale de promovare a Republicii Moldova ca destinație turistică „Be Our Guest”/„Fii Oaspetele Nostru”, realizate sub egida brandului național turistic „Pomul Vieții”, fiind inițiată de Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), în colaborare cu Poliția de Frontieră, cu sprijinul partenerului strategic al industriei de turism, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Guvernul Suediei și UK aid.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente