Fostul viceprimar al Capitalei, Nistor Grozavu, a fost audiat în această dimineață la Procuratura municipiului Chișinău. Acesta, alături de mai multe persoane, este bănuit de escrocherie, falsificarea probelor, precum și depăşirea atribuţiilor de serviciu. Persoanele sunt angajate în întreprinderi municipale, în Primăria municipiului Chișinău.

În cadrul cauzelor penale, pe lângă cei trei angajați din cadrul Primăriei Chișinău din această cauză penală, sunt vizate și alte persoane fizice și juridice.

Prin urmare, în urma măsurilor desfășurate, au fost reținute două persoane pentru un termen de 72 ore – un fost viceprimar și un angajat al Direcției generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei Chișinău. În rezultatul audierii, ambele persoane au colaborat cu organul de urmărire penală, fără ca să fie identificate temeiuri că aceștia vor împiedica efectuarea urmăririi penale, motiv pentru care a fost luată decizia de eliberare a acestora, cu aplicarea măsurii de interdicție și obligarea lor de a se prezenta la solicitarea organului de urmărire penală, se stipulează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Totodată, a fost audiat în calitate de bănuit și un angajat din cadrul Primăriei mun. Chișinău, care la momentul comiterii infracțiunii deținea funcția de șef interimar de secție.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele vizate în cauzele penale riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani şi amenzi de sute de mii de lei.

În continuare, sunt efectuate acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii, în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor și implicării altor persoane cu tangenţă la caz. Probele pe această cauză au fost acumulate de către procurorii din cadrul Procuraturii mun. Chişinău, Oficiul Principal, în colaborare cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI și Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Amintim că, la 9 septembrie curent, în cadrul acestor cauze penale au fost efectuate 21 de percheziții în sediul Primăriei Chișinău, în oficiile, automobilele și la domiciliile persoanelor vizate în cauzele penale.

Astfel, în cadrul administrării probelor acumulate, a fost identificată o schemă infracțională de înstrăinare a unor terenuri publice care aparţin Primăriei municipiului Chișinău.