Potrivit datelor oficiale, în prezent sunt înregistrați circa 120 de mii de diabetici în Republica Moldova. Unele estimări, arată că numărul acestora crește cu aproape 10 mii pe an. Anual, peste 700 de decese sunt cauzate de complicații la diabet. Aceste cifre arată încă o dată de ce tratamentul diabetului face parte din prioritățile oricărui sistem de sănătate.

La moment însă, în Moldova asistăm la o situație destul de confuză legat de tratamentul cu insulină asigurat de stat, transmite unimedia citând kp.md.

În noiembrie 2018, în urma unui tender organizat de Ministerul Sănătății, compania ucraineană Farmak a fost declarată câștigătoare pentru a deservi bolnavii de diabet cu produsul Strim. Noul preparat, biosimilar, se anunța a fi unul deosebit, dar la fel de eficace ca și celelelate existente, însă la un preț mult mai atractiv. A fost pentru prima dată în ultimii 7 ani când preparatele pentru diabetici urmau să fie livrate de o altă companie decât de obicei. În ultimul deceniu o singură firmă livra statului aceste produse, lucru care se pare că a deranjat unele cercuri și birouri din sistem.