Lunea aceasta în Rusia, a avut loc o explozie la un laborator de cercetare rusesc, în care se aflau virusuri letale ca Ebola, HIV și variola. Potrivit informației oficiale, de vină a fost o scurgere de gaz de la centrul Vektor din Koltsovo, Siberia.

În urma exploziei, cel puțin o persoană s-a ales cu arsuri grave și e în stare critică. Aceasta a avut loc în timpul unor renovări făcute într-o cameră aflată la etajul al cincilea într-o clădire de șase nivele, însă niciun fel de substanțe nu se aflau acolo.

Centrul Vektor a fost în timpul Războiului Rece una dintre facilitățile de cercetare a armelor biologice din Uniunea Sovietică. În prezent, acolo se studiază prevenția, diagnosticarea și tratarea patogenilor. La momentul incendiului, la Vektor se găsea o colecție mare de virusuri, printre care și mostre de Ebola și variolă, scrie vice.com.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat variola eradicată în 1980. Însă virusul se găsește în prezent în două locuri: la Centrul de Control al Bolilor (CDC) din Atlanta, Georgia și la Vektor.

În 2014, CDC a publicat un raport din care reiese că a trimis în condiții improprii patogeni mortali unor laboratoare diferite de cinci ori în ultimul deceniu. Printre ei se numărau și mostre de antrax, bacteria responsabilă de botulism, Gripă Aviară și „o tulpină de H5N1” care a contaminat o mostră sigură de virus gripal, conform CDC.

Și Centrul Vektor are un istoric în accidente mortale. În 2004, cercetătoarea Antonia Presnyakova a murit după ce și-a injectat din greșeală Ebola.

Chiar dacă crezi că patogenii aceștia sunt în siguranță, există căi prin care îi poți scăpa de sub control. În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică și puterile Vestice au încercat să transforme bolile astea mortale în arme, iar multe dintre experimentele lor însă se găsesc în laboratoarele din jurul lumii. De exemplu, în 2014, oamenii de știință au descoperit șase fiole cu variolă înghețată în clădirea unui fost institut național de sănătate din Bethesda, Maryland.