În Sugar Dating fiecare relație și fiecare acord este diferit, iar fiecare Sugar Daddy și Sugar Baby are standarde și așteptări diferite. Cu toate acestea, însă, baza fundamentală a unei relații de Sugar Dating o constituie suportul financiar. Potrivit statisticelor de pe Sugardaters.ro, un Sugar Daddy cheltuie în medie 16 % din venit pentru a satisface nevoile financiare ale unei Sugar Baby.

Un Sugar Daddy este un bărbat matur, stăpân pe viața și economia lui, uneori căsătorit, alteori singur, pentru că este concentrat pe carieră și nu-și dorește o relație serioasă. Cu toate acestea, însă, are nevoie de o prezență feminină în viața lui și nu neapărat sexual, cât emoțional. Un Sugar Daddy tipic este un bărbat generos care este în căutarea unei femei pe care să o susțină financiar, pe care să o ajute să se dezvolte personal și profesional, mai exact este în căutarea unei Sugar Baby.

O Sugar Baby este o femeie tânără, atrăgătoare, efervescentă, care este atrasă de acest tip de bărbat și care, în schimbul unei compensații, este alături de el, îi oferă afecțiune și atenție.

Fiecare Sugar Baby își negociază relația încă de la început, așadar nu există reguli sau practici comune. Unele femei vor merge la mai multe întâlniri fără a aștepta ceva în schimb, în timp ce alte femei nu vor ieși nici măcar la o cafea fără a fi compensate mai întâi. Unele femei au un scop precis – cum ar fi oportunități profesionale, mentorat, în timp ce altele vor lăsa compensația la discreția bărbatului, îl vor lăsa să-și exprime generozitatea cum știe el mai bine.

Potrivit SugarDaters.ro, un Sugar Daddy din Republica Moldova câștigă în medie 3 000 de euro pe lună, din care în medie 16 % sunt cheltuiți pe cadouri, ieșiri, excursii și alte accesorii de branduri exclusiviste pe care le dorește partenera. În schimbul acestor compensații, ea îl însoțește în delegații, evenimente, îi oferă suport emoțional, îl ajută să evadeze din rutina și stresul cotidian, îl provoacă și îi face viața mai interesantă. Alături de o Sugar Baby își trăiește a doua tinerețe.

Sexul apare în mod natural într-o relație de Sugar Dating, ca într-o oricare altă relație de tip tradițional, dar nu se întâmplă într-un mod tranzacțional. Deseori după ce partea romantică sau sexuală se încheie, relațiile tind să se păstreze și se extind la oportunități profesionale, internship-uri, networking.

Fenomenul bărbaților cu bani și putere, folosind aceste două caracteristici să atragă femeile, cu siguranță nu este unul nou. Chiar și într-o societate în care femeile pot fi independente, uneori se preferă să se revină asupra valorilor tradiționale în care bărbatul este un gentilom, deschide uși și achită nota de plată, în timp ce femeia îl încântă cu feminitatea și delicatețea ei.

România se situează pe locul 5 în topul țărilor cu cei mai mulți utilizatori Premium pe Sugar Daters după marii consumatori care sunt Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda. În România sunt aproximativ 16 000 de utilizatori activi, dintre care un sfert o reprezintă utilizatorii din Republica Moldova. Potrivit rezultatelor ultimului chestionar efectuat pe unul dintre cele mai populare site-uri de Sugar Dating din țară, fetele din Republica Moldova sunt preponderent interesate de un sugar daddy care locuiește în București sau Iași. Acest lucru favorizează îmbunătățirea calității vieții de student. Sunt interesate să găsească un sugar daddy pentru a le asigura plata chiriei, materialele necesare pentru facultate, bani de buzunar și excursii în timpul vacanțelor academice, dar și oportunități profesionale după terminarea studiilor.