Statele Unite l-au dat în judecată pe Edward Snowden. Totul pentru că acesta a publicat o carte de memorii

edward snowden
Foto: bbc.com

Statele Unite l-au dat marţi în judecată pe Edward Snowden, fost colaborator al Agenţiei de Securitate Naţională a SUA (NSA), care în 2013 a dezvăluit conţinutul a sute de telegrame diplomatice secrete, despre sistemul pus la cale de SUA de supraveghere a convorbirilor telefonice şi a internetului, afirmând că noua sa carte intitulată „Permanent Record” încalcă acorduri de confidenţialitate, relatează Reuters.

Departamentul de Justiţie a indicat că Snowden îşi publică cartea de memorii fără a o supune agenţiilor de informaţii pentru revizuire, adăugând că discursurile susţinute de Snowden au încălcat de asemenea acorduri de confidenţialitate, citează Agerpres.

Statele Unite cercetează toate veniturile obţinute de Snowden din carte, a anunţat Departamentul de Justiţie. În cadrul procesului sunt numite totodată drept inculpaţi nominali „entităţi corporative” aflate în spatele publicării cărţii.

Photo Vural Elibol/Anadolu Agency
Foto: Vural Elibol/Anadolu Agency

Un purtător de cuvânt al lui Snowden nu a putut fi contactat imediat şi editura Macmillan nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

În vârstă de 36 de ani, Edward Snowden trăieşte în prezent în Rusia, care i-a acordat azil. După scurgerea de informaţii de la NSA, el a părăsit Statele Unite şi a rămas blocat într-un aeroport din Moscova întrucât paşaportul i-a fost anulat.

Deşi este privit de unii ca un erou, autorităţile americane doresc ca Snowden să fie judecat pentru dezvăluiri de informaţii clasificate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente