Pe urmele Aeroportului și a companiei Air Moldova. Primele rapoarte ale comisiei „Munteanu” urmează să fie prezentate deputaților

avion air moldova

Raportul cu privire la concesionarea Aeroportului și a companiei Air Moldova este pe ultima sută de metri. Astăzi, comisia condusă de către Igor Munteanu a anunțat că a audiat raportul preliminar, iar potrivit acestuia „au fost confirmate constatările încălcărilor comise care erau sesizate de experți și consultații externi”.

Potrivit unui comunicat a Parlamentului, privatizarea Air Moldova s-a făcut în condiții netransparente.

„Decizia Autorităților de a înstrăina Î.S. Air Moldova în vara anului 2018 nu a fost precedată de măsuri efective de restructurare pentru a atrage mai mulți potențiali cumpărători și a obține un preț mai bun. În condițiile unei transparențe reduse și a unei perioade scurte de desfășurare a concursului, cu participarea unui singur ofertant, prețul stabilit de evaluator devine un element esențial pentru stabilirea prețului de vânzare a companiei”, se menționează în comunicatul Parlamentului.

Totodată, la inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructurii și a Agenției Proprietății Publice, înainte de a fi privatizată, compania Air Moldova ar fi fost injectată cu un ajutor de Stat în sumă de 90 253 546,07 lei – bani care nu au mai fost returnați statului.

Anterior, Igor Munteanu anunța că autoritățile Moldovei au dat în judecată compania Avia Invest pentru anularea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău pentru 49 de ani.

În această vară, după ce Ilan Șor a părăsit țara, acesta și-a vândut cotele de participare în compania concesionară a Aeroportului, prin vânzarea unei companii offshore din lanțul de proprietate, și anume a unei companii din Cipru, ce la rândul ei deține 90 % din Avia Invest.

Noul proprietar este Nathaniel Rothchild, despre care presa a scris că ar fi un apropiat al oligarhului rus Oleg Deripaska.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente