(doc) Proiectul de lege care va fi sau nu votat mâine în Parlament și de ce pungile de plastic trebuie interzise în Moldova

plastic-bags
Foto:ecomagazin.ro

Utilizarea și comercializarea pungilor și veselei din plastic vor fi sancționate în Republica Moldova. Cel puțin aceasta își dorește deputatul blocului ACUM Dumitru Alaiba, care a propus mai multe modificări pentru proiectul de lege privind reintroducerea sancțiunilor pentru comercializarea pungilor de plastic și a plasticului de unică folosință.

Și chiar dacă în lege se stipulează că atât oamenii simpli, cât și agenții economici ar putea fi sancționați, dacă vor folosi pungi din plastic, Alaiba menționează că oamenilor simpli nu li se vor aplica amenzi. Astfel, potrivit lui, legea care interzice pungile de plastic în prezent este una pur declarativă, iar deputații și-au propus să corecteze „greșeala” guvernării anterioare.

Așadar, mâine, Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului aprobarea proiectului de modificare și completare a Codului Contravențional. Dacă acesta va fi votat de către deputați, atunci agenții economici ar putea plăti amenzi de până la 12 000 de lei pentru utilizarea și comercializarea pungilor din plastic. Mai mult decât atât, comercializarea și folosirea obiectelor din plastic va fi interzisă în țara noastră în totalitate în 2021.

# În detalii, ce presupune modificarea proiectului

Aceste prevederi se referă la utilizarea și comercializarea pungilor de transport fabricate din plastic, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri, a pungilor de plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj și a pungilor din plastic foarte subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj.

Sancțiunile vor fi aplicate și pentru utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, a altor accesorii ale serviciilor de masă, precum și a bețișoarelor de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

„Inițiativa este în pas cu abordarea statelor dezvoltate care, conștientizând pericolul prezentat de materialele din plastic pentru mediul înconjurător, depun eforturi conjugate prin politici și reglementări în eliminarea lor. Este important ca Republica Moldova, atât la nivel de stat, cât și la nivel de fiecare cetățean, să sensibilizeze necesitatea schimbării unor obiceiuri și practici, pentru a asigura o dezvoltare economică durabilă, cu impact minim asupra mediului înconjurător”, menționează autorii inițiativei legislative în nota informativă.

# Vor fi interzise etapizat

Parlamentul a aprobat, anterior, modificări și completări la legislație prin care au fost interzise etapizat, începând cu 1 ianuarie 2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic, iar începând cu 1 ianuarie 2021 – interzicerea totală. Totodată, începând cu 1 ianuarie 2021, vor fi interzise utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă și a bețișoarelor de unică folosință, cu excepția celor biodegradabile.

În același timp, pe pagina sa de Facebook, Dumitru Alaiba spune că mâine, totuși, se va vota în prima lectură proiectul de lege privind reintroducerea sancțiunilor pentru comercializarea pungilor de plastic și a plasticului de unică folosință, dar: „Vreau să atrag atenția asupra faptului că este vorba de sancționarea agenților economici, nu a persoanelor fizice. Cu alte cuvinte, proiectul nu prevede amenzi pentru oamenii de rând care sunt prinși cu pungi de plastic la ieșirea din magazin sau cu pahare de plastic de unică folosință sub braț, pe stradă. În luna august am organizat și consultări publice pe acest proiect de lege, la care au participat reprezentanții industriei și experți în domeniu. Urmează să includem recomandările lor în acest proiect de lege după prima lectură”, menționează deputatul.

De asemenea, deputatul a ținut să reamintească că legea care interzice pungile de plastic în prezent este una pur declarativă, astfel deputații și-au propus să corecteze „greșeala” guvernării anterioare.

„O lege funcționează doar dacă încălcarea ei implică anumite consecințe. Surprinzător sau nu, în țara noastră cam toate legile care au legătură cu reducerea poluării mediului înconjurător sunt bune pe hârtie, însă nu funcționează în realitate. A venit timpul să schimbăm asta, mai ales că, cel puțin în ceea ce privește plasticul, deja avem alternative”, a conchis acesta. 

Mai jos puteți citi proiectul de lege:

Amintim că, plasticul de unică folosință va fi interzis în Uniunea Europeană din 2021.

Lista produselor din plastic ce vor fi interzise în Uniunea Europeană din 2021:

– Tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare);

– Farfurii din plastic de unică folosință;

– Paie din plastic;

– Bețișoare de urechi din plastic;

– Bețișoare din plastic pentru baloane;

– Produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat.

Iată câteva fapte mai puțin cunoscute despre plastic, pe care trebuie să le cunoașteți, potrivit Green Report:

1. Începând cu anii 1950, în lume au fost produse aproximativ 8,3 miliarde de tone de plastic.

Potrivit unui raport al publicației „The Guardian”, aproximativ 8,3 miliarde de tone de plastic au fost produse din anii ’50, echivalentul greutății a peste 800 000 de turnuri Eiffel. Doar 9 % din acesta au fost reciclate.

2. În unele părți ale lumii utilizarea plasticului este deja ilegală.

Kenya a introdus una dintre cele mai dure legi din lume împotriva pungilor de plastic în 2017. Acum kenyenii care sunt prinși că produc, vând sau chiar folosesc pungi de plastic vor risca închisoare de până la patru ani sau amenzi de 40 000 de dolari.

Alte țări care au interzis, parțial interzis sau au impozitat pungile de plastic de unică folosință sunt China, Franța, Rwanda și Italia.

3. 73 % din gunoiul de pe plajă din lume este din material plastic.

Potrivit National Geographic, 73 % din toate gunoaiele de pe plajă sunt din material plastic. Deșeurile includ filtre de țigară, sticle, capace de sticle, ambalaje pentru alimente, pungi alimentare și recipiente din polistiren.

4. Un milion de sticle de plastic sunt cumpărate în întreaga lume în fiecare minut.

Un raport al „The Guardian” a constatat că un milion de sticle de plastic sunt cumpărate în întreaga lume în fiecare minut, iar acest număr este prevăzut să crească cu încă 20 % până în 2021 dacă nu acționăm.

Același raport a arătat că mai mult de 480 de miliarde de sticle de băuturi din plastic au fost achiziționate în 2016 în întreaga lume, în creștere de la 300 de miliarde acum un deceniu.

În plus, mai puțin de jumătate din sticlele achiziționate în 2016 au fost reciclate – cu doar 7 % din cele colectate transformate în sticle noi, iar restul ajung în gropile de gunoi sau în ocean.

5. La nivel mondial, în fiecare minut sunt folosite aproximativ două milioane de pungi de plastic.

Acest lucru ar putea părea un număr de necrezut, însă potrivit Ecowatch, în întreaga lume se folosesc între 500 de miliarde și un trilion de saci de plastic.

Numai oamenii din New York folosesc în fiecare an 23 de miliarde de pungi de plastic, potrivit Departamentului de Conservare a Mediului din New York.

Interzicerea pungilor de plastic s-a dovedit a fi extrem de eficientă în țările care au luat această măsură. În Marea Britanie, de exemplu, introducerea unei taxe pentru pungile din plastic în 2015 a dus la o reducere cu 83 % a utilizării sacilor de plastic.

În timp ce Marea Britanie produce încă 1,3 miliarde de saci de plastic pe an, potrivit unui raport guvernamental din aprilie 2017, scăderea utilizării marchează progrese semnificative.

6. 90 % din plasticul care poluează oceanele noastre este transportat de doar 10 râuri.

Potrivit cercetătorilor Forumului Economic Mondial, doar 10 râuri din Asia și Africa transportă 90 % din materialul plastic care ajunge în oceane.

Studiul afirmă că opt dintre aceste râuri sunt în Asia: Yangtze, Ind, Galben, Hai He, Gange, Perlă, Amur și Mekong. Două dintre râuri se găsesc în Africa: Nil și Niger.

Asociația a adăugat că cele două lucruri pe care toate râurile de mai sus le au în comun sunt populația ridicată care trăiește în zonă și sistemul slab de gestionare a deșeurilor.

7. Plasticul ucide mai mult de 1,1 milioane de păsări marine și animale în fiecare an.

Un studiu realizat de Universitatea din Queensland din Australia, bazat pe datele colectate de la sfârșitul anilor ’80, a constatat că țestoasele verzi de mare acum înghit de două ori mai mult plastic decât în urmă cu 25 de ani.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, ingestia de plastic ucide aproximativ un milion de păsări marine și 100 000 de animale marine în fiecare an.

În plus, se crede că peste 90 % din toate păsările și peștii au particule de plastic în stomac. Acest lucru se întâmplă pentru că plasticul se rupe în bucăți mici în mare, care sunt apoi consumate de pești și alte animale marine.

Cercetările de la Universitatea din Plymouth au constatat că aproape 700 de specii marine se confruntă cu dispariția datorită creșterii poluării cu plastic.

8. O persoană consumă anual 70 000 de microplastice.

Acest lucru înseamnă aproximativ 100 de biți de microplastic pe parcursul unei singure mese, potrivit unui studiu publicat în Environmental Pollution.

O echipă de cercetători din Marea Britanie a pus vase Petri cu suprafețe lipicioase lângă farfurii cu mâncare în trei case din Marea Britanie. După doar 20 de minute, vasele au acumulat o medie de 14 microplastice.

9. Durata medie în care o pungă de plastic este utilizată este de 12 minute.

După ce este folosită 12 minute, durează apoi până la o mie de ani pentru a se descompune.

10. În ultimii 50 de ani, producția mondială de plastic s-a dublat.

În timp ce un număr tot mai mare de organizații și țări interzic utilizarea și producția de plastic, cei mai importanți producători de plastic din lume intenționează să majoreze producția cu aproape o treime în următorii cinci ani, potrivit Forumului Economic Mondial.

În 1974, consumul global de plastic anual era de două kilograme pe cap de locuitor. Astăzi, această cantitate a crescut la 43 de kilograme, iar acest număr este încă în creștere.

Dacă consumul de plastic crește la rata actuală, potrivit National Geographic, până în 2050 vor exista 12 miliarde de tone metrice de plastic în depozitele de deșeuri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Stela Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente