CtEDO condamnă Moldova și Rusia pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Cât vor achita țările pentru prejudicii

Gavel and european union flag
Foto: nepriklausomizurnalistai.eu

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a făcut publice ieri, 18 septembrie, două hotărâri în care au recunoscut Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la libertate și siguranță, anunță Asociația „Promo-Lex”.

Astfel, în cauza Negruță v. Moldova și Rusia, reclamantul a fost reținut în 2011 în orașul Rezina de către Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, actualul Centru Național Anticorupție, și a fost transmis așa numiților reprezentanți ai organelor de miliție din regiunea transnistreană într-un caz penal pornit de către aceștia. Ulterior, acesta a fost condamnat și a fost transferat în închisoarea nr. 1 din Hlinaia, unde a fost deținut în condiții inumane și degradante de detenție. El a fost eliberat în 2014. „Curtea a ajuns la concluzia că autoritățile moldovenești, care trebuiau să controleze situația la momentul arestării reclamantului, nu au împiedicat reținerea sa de către așa numitele autorități ale «RMN», care ulterior l-au condamnat și plasat în condiții inumane și degradante”, precizează reprezentanții „Promo-Lex”.

Prin urmare, CEDO a constatat violarea prevederilor mai multor articole ale Convenției drepturilor omului de către Moldova și Federația Rusă, inclusiv ca urmare a „confiscării” mijlocului de transport ce aparținea reclamantului de către așa numitele instanțe de judecată. Curtea a dispus încasarea sumei de 15 000 de euro în calitate de prejudicii morale, dintre care 5 600 din contul Republicii Moldova și 9 400 din contul Federației Ruse, precum și a sumelor pentru reprezentare în mărime de 1 900 de euro, dintre care 700 de euro din contul Republicii Moldova și 1 200 de euro din contul Federației Ruse.

În cauza Filin v. Moldova și Rusia, reclamantul a fost reținut în apartamentul său din Capitală. Potrivit bărbatului, reținerea a fost efectuată de către persoane care s-au prezentat de la Inspectoratul de Poliție Ciocana, dar care nu au prezentat nici un document confirmativ în acest sens. Peste jumătate de oră de la reținere, reclamantul a sunat soția și i-a comunicat că se află în arestul miliției din orașul Dubăsari, controlat de administrația secesionistă. Reclamantul a fost condamnat în 2009 de către „judecătoria Dubăsari” la opt ani privațiune de libertate, fiind eliberat în 2015.

El a fost deținut, de asemenea, în închisoarea din orașul Hlinaia în condiții inumane și degradante. În cauza Filin, Curtea a apreciat că nu poate fi constatat cu certitudine faptul că reclamantul a fost arestat de către angajații poliției, însă este în afara oricărui dubiu că reclamantul a ajuns în arestul așa numitelor organe de miliție din regiune. Curtea a menționat că nu a primit nici un răspuns univoc de la Guvernul Moldovei, cu privire la modalitatea prin care angajații miliției transnistrene au putut traversa mai multe posturi de control. Prin urmare, Curtea a constatat că Guvernul nu a depus suficient efort pentru a împiedica transferul reclamantului în locurile de detenție din regiune. Curtea a constatat violarea mai multor articole ale Convenției de către ambele state – Republica Moldova și Federația Rusă. Curtea a dispus încasarea sumei de 20 000 de euro în calitate de prejudicii morale, dintre care 8 000 din contul Republicii Moldova și 12 000 din contul Federației Ruse, precum și a sumelor pentru reprezentare în mărime de 2 000 de euro, dintre care 800 de euro din contul Republicii Moldova și 1 200 de euro din contul Federației Ruse.

Potrivit experților „Promo-Lex”, aceste cazuri pun în dezbatere problema colaborării între organele de drept constituționale și reprezentanții organelor secesioniste care nu au nici un drept să examineze cauze și să aplice pedepse penale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente