Ministra Justiției Olesea Stamate a prezentat, pe 16 septembrie, plenului Parlamentului proiectul de modificare a legii cu privire la Procuratură. Printre cele mai importante se enumeră modalitatea de selecție a noului Procuror General, dar și crearea unei comisii în care vor intra specialiști recunoscuți atât din Moldova, cât și din afara țării. Deputații au votat modificările în prima lectură. Ședința Parlamentului, însă, după mai multe pauze, a continuat și după 22.00. Cu 55 de voturi, în lipsa opoziției, deputații au votat în a doua lectură noua procedură de numire a Procurorului General.

Maia Sandu a venit cu o reacție la votarea în a doua lectură a modificărilor la Legea Procuratorii. Prim-ministra a scris o postare pe Facebook.

„Momentul în care vom putea răsufla cu ușurare și speranță că Moldova are un Procuror General demn și integru încă e departe. Dar azi s-a făcut un pas enorm! Votarea în două lecturi a modificărilor la Legea Procuraturii, în formula propusă de Guvern, demonstrează că avem curaj, argumente și motivație să demontăm, cărămidă cu cărămidă, sistemul construit de Plahotniuc în justiție. Concursul CSP a fost oprit. Oamenii vor reformă reală, ei așteaptă de la noi acțiuni dure și azi am livrat prima porție.

Vor mai urma.

Moldova are nevoie în aceste momente de oameni curajoși. Oameni care să lupte de partea poporului contra hoțiilor și schemelor. Și acum fac apel la potențialii candidați la funcția de Procuror General:

Noi am construit podul pentru un procuror reformator, curajos și integru. Dar acesta trebuie trecut de oameni cu verticalitate din domeniul justiției. Vă rog să aplicați la această funcție”, scrie Maia Sandu.

Mai multe detalii despre modificările la Legea Procuraturii găsiți aici.