Mai mulți studenți din cadrul Facultății de Construcții, Geodezie și Cadastru, UTM au participat la prima Școala Internațională de Seismologie organizată în Moldova. Este o oportunitate unică de a participa la un for științific de asemenea anvergură, alături de peste 100 de specialiști din țările CSI și reprezentanți ai țărilor UE, inclusiv România, Lituania, Marea Britanie, dar și SUA.

Evenimentul este unul foarte important, deoarece problemele de seismologie cu care se confruntă țara noastră sunt mari, iar experiența specialiștilor din străinătate ar putea contribui la îndeplinirea unor sarcini importante la nivel național. Printre numele sonore prezente la eveniment s-au remarcat Alexei Maloviciko, care a coordonat mai mulți ani activitățile Serviciului Geofizic al Federației Ruse, și Gheorghe Marmureanu, considerat unul din cei mai mari specialiști privind zona seismică Vrancea.

Universitatea Tehnică din Moldova a fost reprezentată la acest for științific de studenții Facultății de Construcții, Geodezie și Cadastru, anul II: Constantin Șalaru, Daniel Arhirii, Dumitru Bejan, Daniel Trevco, Vladimir Smith şi Artîc Ananie.

69923267_2343900039194254_2559969141716942848_o

În cuvântul său de salut în deschiderea Școlii Internaționale de Seismologie, președintele AȘM, Ion Tighineanu, a subliniat importanța evenimentului, problema seismică fiind una de actualitate nu doar pentru Moldova, care a resimțit de curând câteva cutremure în zona Vrancei, dar și pentru alte zone cu risc seismic sporit, fiind necesare cercetări profunde pentru a înțelege procesele ce au loc în scoarța terestră.

Prezent la eveniment, Alexei Maloviciko, membru corespondent al Academiei de Științe din Federația Rusă, a propus ca studiile pe Caucaz să fie extinse și pe zona Carpaților–Vrancea, ceea ce, în opinia sa, ar prezenta un interes științific și pentru colegii din România și pentru Centrul Seismologic din Moldova. În acest sens, savantul a propus înaintarea unui proiect de cercetare sau identificarea altor posibilități de realizare a acestor studii.

71221390_2343900145860910_931695779368665088_n

Directorul Institutului de Geologie şi Seismologie, Igor Nicoară, s-a referit la experiența institutului pe parcursul celor 70 de ani, începând cu anul 1949, de când se efectuează înregistrarea instrumentală a activității seismice din regiune, precizând că la moment stația activează în comun cu rețeaua românească, astfel încât să poată fi monitorizat în comun focarul seismic Vrancea.

Pe parcursul unei săptămâni, în cadrul forumului au fost audiate mai multe rapoarte în plen și organizate un șir de activități, participanții fiind antrenați în susținerea unor lecții publice în cadrul universităților, geovictorine, excursii tehnice și programe sportiv-culturale.