(foto) Moldova, țară-gazdă pentru Summitul Proiectului IRENE – COST. Specialiști din peste 30 de țări vor discuta despre bolile vasculare cerebrale

SBm_0089

În aceste zile la Chișinău se desfășoară unul dintre cele mai mari evenimente medicale de neurologie organizate în Moldova. Aceasta după ce Moldova a fost nominalizată drept țară-gazdă pentru primul Summit al Proiectului IRENE – COST (Implementation Reasearch Network in Stroke Quality). La eveniment participă reprezentanți din peste 30 de țări europene. De asemenea, în paralel, va fi susținută Conferința Națională în Boli vasculare cerebrale.

Asociația de Stroke din Moldova este gazda locală a acestor evenimente de importanță internațională, iar pe parcursul acestor trei zile în sălile hotelului Radisson Blu Hotel se vor desfășura întruniri atât științifice, cât și discuții profesionale pe marginea celor mai complexe și mai complicate subiecte din domeniu.

Evenimentul va avea o tematică focusată pe impactul Accidentului Cerebral Acut în lume, cât și pe metodele contemporane de tratament ale lui.

DG8_5391

Accidentul Vascular Cerebral este a doua cauză de deces în Republica Moldova, după bolile cardiovasculare. Se estimează că, până în anul 2030, AVC-ul va deveni principala cauză de mortalitate la nivel mondial, ajungând la aproximativ opt milioane de decese anual.

Această situație se explică prin profilaxia deficitară, stilul de viață nesănătos, dar și prin faptul că oamenii sunt foarte puțin informați, astfel multe boli care favorizează AVC-ul rămân ani de zile nedescoperite și netratate.

Pentru combaterea, dar și profilaxia AVC în Republica Moldova, au demarat mai multe studii și proiecte, atât naționale, cât și la nivel internațional, cum ar fi cel din Austria și Israel, care vizează determinarea factorilor de risc ai AVC la tineri și tratamentul trombolitic.

SBm_0274

Tromboliza intravenoasă este o metodă bine stabilită de tratament al AVC-ului ischemic în Republica Moldova. Această metodă este implementată cu succes în clinicile din Republica Moldova. Metodele noi de tratament endovascular al Accidentului Vascular Cerebral necesită o implementare cât mai rapidă și în Republica Moldova. De aceasta, stabilirea unui program național de combatere a stroke-ului este o acțiune importantă și vitală pentru țara noastră.

Organizatorii speră că acestă Conferință va da un imbold nou pentru îmbunătățirea strategiilor terapeutice și chirurgicale în tratamentul și profilaxia Accidentului Vascular Cerebral în Republica Moldova.

SBm_0418

Despre IRENE COST

Activitatea principală a acțiunii IRENE COST este îmbunătățirea sănătății publice prin:

– crearea de rețele care să faciliteze înțelegerea factorilor contextuali, în raport cu diferențele dintre țări în ceea ce privește valorile inovării și climatul de implementare;
– un registru de calitate care să ofere o imagine coezivă a implementării tratamentelor de accident vascular cerebral;
– diseminarea rezultatelor către principalele părți interesate (de exemplu, spitale și Ministerele Sănătății) pentru a implementa noi mecanisme și pentru a îmbunătăți rezultatele în acest domeniu.

Acțiunea IRENE COST se va derula în principal în țările europene unde sarcina accidentului vascular cerebral este mai mare (țările care vizează acțiunea), în timp ce calitatea îngrijirii accidentului vascular cerebral este mai mică, iar resursele pentru asistență medicală sunt mai puțin dezvoltate în comparație cu alte țări europene. Acțiunea IRENE COST va atenua disparitățile în îngrijirea AVC și va îmbunătăți rezultatele după accident vascular cerebral.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente