Curtea Europeană a Drepturilor Omului a confirmat violarea articolelor ce țin de dreptul la instruire, dreptul la respectarea vieții private și de familie și dreptul la libertate și siguranță, de către Guvernul Federației Ruse în adresa a patru licee cu predare în limba română din stânga Nistrului.

CEDO a condamnat Rusia la plata sumei de 126 000 de euro ca prejudicii morale și 5 000 de euro cheltuieli de reprezentare către profesorii, elevii și părinții a patru școli cu predare în limba română aflate în stânga Nistrului. Potrivit unui comunicat al Asociației Promo-LEX, hotărârea CEDO a fost făcută publică pe 17 septembrie.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publice opt hotărâri ce includ 17 cauze privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Prima hotărâre se referă la cauza Iovcev și alții 13, împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse. Reclamanții sunt profesori, angajați, elevi și părinți din patru școli cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol și Gimnaziul din satul Corjova, raionul Dubăsari”.

În februarie 2014, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, contabila şi șoferul instituției de învățământ au fost opriți de către miliția transnistreană, iar ulterior au fost lipsiți de libertate. Aceștia au fost învinuiți de contrabandă cu mijloace bănești, când încercau să treacă așa zisa vamă, având la ei salariile profesorilor.