În ședința de astăzi a Parlamentului, deputații urmează să dezbată proiectul de lege cu privire la modificarea a câtorva articole din Legea cu privire la Procuratură. În mod special, va fi abordată noua procedură de selectare/numire a noului Procuror General al Republicii Moldova.

13.41 Maria Ciobanu, ACUM: „Credeți că în Moldova există vreun procuror care nu a fost implicat vreodată în acte de corupție?”

„Noi am extins vechimea în muncă a candidaților special pentru a oferi mai multor oameni să candideze la funcția de procuror general”, a răspuns ministra justiției.

13:37 Lilian Carp,ACUM: La ce expert internațional v-ați referit dvs?

„Ne referim la un expert prioritar din UE care este renumit în domeniul anticorupție”, a răspuns ministra.

13.20.Denis Ulanov, Partidul Șor: „Proiectul dvs de lege este neconstituțional”.

„Proiectul este constituțional. Noi nu limităm CSP în selecția de numire a candidaților” a răspuns ministra.

13.13  Încetarea mandatului de procuror general în temeiul art. 1 are loc prin decretul Președintelui Republicii Moldova, la propunerea CSP. În cazul în care Procurorul General se discreditează, la sesizarea Președintelui Republicii Moldova sau a ministrului Justiției se creează o comisie care va veni cu un raport despre activitatea acestuia.

13.12  Componența CSP va fi lărgită cu un membru din societatea civilă selectat de Guvern, iar Președintele Uniunii Avocaților și Avocatul Poporului vor avea calitate de drept în CSP. Astfel, componența CSP va fi constituită din 15 membri.

13.10 „Numirea procurorului general de către Președintele Republicii Moldova să se facă la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către comisia constituită de Ministerul Justiției. Componența comisiei de concurs este formată din: ministrul Justiției, un fost procuror sau judecător cu cel puțin 10 ani de experiență, un expert internațional cu o vastă experiență în procuratură sau în domeniul anticorupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile. Un expert național recunoscut va fi desemnat de președintele Parlamentului. Comisia va fi asistată de un psiholog, iar toți membrii comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă cel puțin 10 ani de experiență în domeniul de specialitate.”

13.03 Ministra Justiției Olesea Stamate prezintă în Parlament, în prima lectură, modificările la proiectul de lege cu privire la Procuratură.

„Modificările legii cu privire la legea Procuraturii vin să schimbe modalitatea de numire a Procurorului General, dar și componența numerică a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).”

„Procurorul general trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin cinci ani în calitate de procuror sau judecător, sau opt ani în funcție de avocat sau ofițer de urmărire penală.”

12.33: Igor Dodon a ieșit la tribuna principală unde susținut un discurs adresat deputaților și cetățenilor.

„Socialiștii i-au oferit practic tot Guvernul Blocului ACUM, chiar dacă noi am obținut mai multe voturi. Dar asta este un compromis politic. Imediat după crearea majorității parlamentare a început dezoligarhizarea țării. Moldovenii așteaptă acțiuni imediate pentru ca viața lor să fie mai bună. Dragi colegi, noi i-am promis cetățenilor că vor trăi mai bine. Trebuie să ieșim din euforia primelor luni. Trebuie să uităm trecutul și problemele lăsate de foștii guvernanți. Noi ne-am angajat să facem reforme în justiție. Nu sunt mulțumit de activitatea anumitor ministere. Cred că trebuie să se guverneze în baza unei liste de priorități. Trebuie să ne focusăm pe problemele sociale ale cetățenilor. În acest context, propunerea pe care o fac majorității este să lucrăm asupra priorităților sociale, astfel ca oamenii să înceapă să trăiască mai bine.”