Parlamentul a votat astăzi, după ora 22.00, în a doua lectură, o nouă procedură de numire a Procurorului General

pg-1567428949wao1tfs-900×506

Ministra Justiției Olesea Stamate a prezentat plenului Parlamentului proiectul de modificare a legii cu privire la Procuratură. Printre cele mai importante se enumeră modalitatea de selecție a noului Procuror General, dar și crearea unei comisii în care vor intra specialiști recunoscuți atât din Moldova, cât și din afara țării. Deputații au votat modificările în prima lectură. Ședința Parlamentului, însă, după mai multe pauze, a continuat și după 22.00. Cu 55 de voturi, în lipsa opoziției, deputații au votat în a doua lectură noua procedură de numire a Procurorului General.

În acest sens, echipa #diez vă prezintă cele mai importante modificări ale Legii cu privire la Procuratură.

# Procurorul General trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin cinci ani în calitate de procuror sau judecător, sau opt ani în funcție de avocat sau ofițer de urmărire penală.

# Numirea procurorului general de către Președintele Republicii Moldova să se facă la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către comisia constituită de Ministerul Justiției. Componența comisiei de concurs este formată din: ministrul Justiției, un fost procuror sau judecător cu cel puțin 10 ani de experiență, un expert internațional cu o vastă experiență în procuratură sau în domeniul anticorupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile. Un expert național recunoscut va fi desemnat de președintele Parlamentului. Comisia va fi asistată de un psiholog, iar toți membrii comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă cel puțin 10 ani de experiență în domeniul de specialitate.

Prin urmare, CSP urmează să desfășoare interviuri cu candidații propuși, aceste interviuri vor fi înregistrate video și vor fi plasate imediat pe Internet.

# Numărul de candidați propuși către CSP nu trebuie să fie mai puțin de doi.

# Art. 17 se completează cu un alineat (11) care stipulează: „în situațiile de respingere a candidaților de către Președintele Republicii Moldova, CSP restituie Comisiei de concurs lista candidaților prezentată anterior.”

# Componența CSP va fi lărgită cu un membru din societatea civilă selectat de Guvern, iar Președintele Uniunii Avocaților și Avocatul Poporului vor avea calitate de drept în CSP. Astfel, componența CSP va fi constituită din 15 membri.

# Încetarea mandatului de procuror general în temeiul art. 1 are loc prin decretul Președintelui Republicii Moldova, la propunerea CSP. În cazul în care Procurorul General se discreditează, la sesizarea Președintelui Republicii Moldova sau a ministrului Justiției se creează o comisie care va veni cu un raport despre activitatea acestuia.

# Este exclusă verificarea candidaților cu poligraful.

Inițiativa Ministerului Justiției a fost aprobată săptămâna trecută de către Guvern și transmisă de urgență la Parlament.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente