Nu este o noutate că industria țigărilor are o imagine nu tocmai pozitivă, dar care merge foarte bine la nivel mondial, întrebarea care apare e de ce o companie ar investi miliarde de dolari pentru a schimba comportamentul fumătorilor. De ce primul sfat care ți-l dă Phillip Morris e să nu începi să fumezi, iar dacă fumezi să renunți, iar dacă nu poți să renunți, să treci la alternative. Pentru a încerca să găsim răspuns la aceste întrebări, am aruncat un ochi la Centrul de cercetare și dezvoltare al Philip Morris International din Neuchatel, Elveția, unde a fost organizat un tur de informare pentru jurnaliști din mai multe țări.

Cubul din sticlă cu 400 de cercetători

cube4

Centrul de cercetare și dezvoltare este situat pe malul lacului Neuchatel, clădirea impresionantă din sticlă are forma unui cub imens, din acest motiv mai este numit și – The Cube.

Edificiul este separat în 3 module denumite după elementele naturii: apă, aer și pământ. Lipsește doar… focul. Pentru că aici, unii dintre cei mai bine pregătiți cercetători din lume muncesc pentru a exclude arderea din produsele de tutun şi pentru a construi o lume fără fum de țigară. Majoritatea cercetătorilor sunt veniți din domeniul farmaceutic chiar și managerul științific Nuno Fazenda, care a fost pe post de ghid pentru jurnaliști. Centrul a fost construit în anul 2009 cu un singur scop: dezvoltarea și cercetarea produselor fără fum. Iar până în prezent, compania a investit peste 6 miliarde de dolari în acest scop.

Produse cu potențial de risc redus

cube2

„Scopul nostru este să dezvoltăm produse cu potențial de risc redus prin excluderea procesului de ardere atunci când se consumă tutunul. Când este aprinsă o țigară, tutunul arde la peste 800 °C și generează fum, care conține peste 6.000 de compuși chimici, dintre care mulți au efecte nocive. Noi am reușit să dezvoltăm o nouă modalitate de consum a tutunului, fără a-l arde. IQOS doar încălzește tutunul până la 350°С, iar aerosolul emanat conține, în medie, cu 90% mai puține substanțe chimice nocive, în comparație cu fumul de țigară. IQOS nu este lipsit de riscuri, însă, noi suntem convinși că pentru fumătorii adulți trecerea la IQOS este mai puțin dăunătoare pentru sănătate”, a declarat managerul științific al PMI.

Dovezi bazate de date științifice – experiment smoking machine

cube1

Reprezentatul companiei afirmă că toate declarațiile științifice au la bază studii riguroase, printre care  18 cercetări preclinice care se referă la compoziția chimică a aerosolului, pentru a stabili clar că nivelul de compuși toxici este mai mic comparativ cu cel din fumul de țigară. În laboratoarele științifice, aceste teste se efectuează pe așa numitele smoking machine. Cu scop demonstrativ, la centru a fost realizată o miniatură a mașinii pentru fumat. Folosind acest aparat, timp de șase minute se consumă un HEETS și o țigară, iar în rezultat se poate vedea că discheta pe care s-a îmbibat fumul țigării clasice a luat o culoare maronie, iar mirosul a fost mult mai puternic decât în cazul dischetei care s-a îmbibat cu vaporii emanați de IQOS.

cube5

Următoarea etapă de cercetare include studiile clinice care se fac pe grupuri țintă pentru a vedea care este impactul aerosolului asupra fumătorilor și dacă produsele fără fum sunt acceptate de către fumători și le satisfac necesitățile. La fel, se măsoară dacă fumătorii care trec la produsele fără fum sunt expuși cu adevărat la mai puțini compuși dăunători decât dacă ar continua să fumeze țigări.

„Datele a două studii clinice de o săptămână și de trei luni, arată o reducere semnificativă a nivelului de expunere la 15 substanțe toxice în cazul fumătorilor care au trecut la IQOS. Iar în șase luni, studiile arată o îmbunătățire a funcțiilor biologice la fumătorii care au trecut la IQOS în comparație cu cei care au continuat să consume țigări”, explică Nuno Fazenda.

Tot la Centrul de Cercetare și Dezvoltare sunt efectuate studii toxicologice care arată că utilizarea IQOS într-un spațiu închis nu are impact negativ asupra calității aerului.

Pe lângă studiile realizate de PMI, cinci guverne din lume și 25 de cercetări independente au confirmat că aerosolul IQOS conține un nivel mai redus de substanțe chimice în comparație cu fumul de țigară.

Milioane de utilizatori la nivel global

În prezent IQOS este prezent în 48 de țări, iar peste 8 milioane de fumători folosesc dispozitivul dintre care cei mai mulți sunt în Japonia. Anul aceasta IQOS ar putea fi lansat și în Statele Unite, aceasta după ce Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA i-a permis companiei Philip Morris International să comercializeze dispozitivul. FDA a concluzionat că vânzarea IQOS pe piața americană este adecvată din punct de vedere al „protecției sănătății publice”. În Republica Moldova, IQOS a fost lansat în iulie 2018, iar în prezent peste 20 de mii de fumători au trecut la IQOS.