Consiliul Concurenţei a decis că achiziţia celor 31 de autobuze „Isuzu” de către Parcul Urban de Autobuze din Chişinău constituie ajutor de stat şi este compatibilă cu mediul concurenţial normal, scrie Mold-street.com.

Potrivit unei decizii a Consiliului Concurenţei, măsura de sprijin prin alocarea, din bugetul capitalei pe anul 2019, a sumei de circa 78,08 milioane de lei pentru achiziţia a 31 de autobuze, notificată de Primăria municipiului Chişinău, constituie ajutor de stat.

Totodată, întreprinderea a beneficiat de facilități fiscale și anume de scutirile de la plata taxei pe valoare adăugată, aplicate la importul mijloacelor de transport, destinate includerii în capitalul statutar. Valoarea scutirii de TVA a fost de 15,615 milioane de lei, iar costul autobuzelor cu TVA s-a ridicat la 93,7 milioane de lei.

Drept argument pentru calificarea acestei achiziții ca ajutor de stat, Primăria a folosit necesitatea modernizării Parcului Urban de Autobuze (PUA), care are unităţi de transport învechite şi care necesită alocaţii mari pentru întreţinere.

Astfel, la balanța întreprinderii, la începutul anului 2019 erau înregistrate 127 de autobuze care sunt uzate complet, cu vârsta medie de 18 ani și cu un parcurs mediu de 965 000 de kilometri, dintre care 109 sunt implicate în procesul de transportare, iar 18 autobuze se află în conservație şi necesită o reparație capitală sau casare din cauza defecțiunilor tehnice.
3e0e01f8e3e7dd8bb17d29ac9b082692000792505ca6b63f31c0eccae33217d7

În 2017, doar costurile pentru piese de schimb și materiale au constituit 14 milioane de lei sau 10,3 % din totalul cheltuielilor, iar în 2018 – 12,6 milioane de lei, sau 8,9 % din totalul cheltuielilor.

# Cheltuielile Parcului de Autobuze de cinci ori mai mari decât veniturile

Estimările prezentate de autorităţi arată că în anul 2019 veniturile din serviciul public de transport cu autobuzul în municipiul Chișinău la întreprinderea municipală vor constitui doar 37,62 milioane de lei, în timp ce costurile aferente serviciului dat de cinci ori şi ceva mai mari – 194,14 milioane de lei.

Diferenţa de circa 160 de milioane de lei este compensată de municipalitate, se arată în document, adică din bugetul local.

# Beneficiile de achiziție de autobuze noi

Conform unor estimări prezentate de autorități în urma procurării noilor autobuze, veniturile anuale ale instituției vor crește cu peste 5 milioane de lei, iar cheltuielile pentru reparația mijloacelor de tarnsport se vor reduce la fel cu peste 5 milioane de lei.

Conform datelor oferite de Primăria Chișinău, Consiliului Concurenței a constatat că doar în prima lună de exploatare a noilor autobuze venitul întreprinderii s-a majorat cu 33,5 % comparativ cu aceiași perioada a anului 2018.

Autobuze sunt de model „Isuzu Cityport”, standard Euro 6. Acestea au 12 metri lungime și trei uși, podea joasă, rampe de acces și spațiu pentru fotoliu rulant, fiind accesibile persoanelor cu necesități speciale, vârstnicilor și părinților cu copii în căruțuri. De asemenea, unitățile dispun de instalații cu aer condiționat, echipament de informare audio și video, patru geamuri de aerisire etc.

Amintim că, Primăria municipiului Chişinău a semnat la data de 20 februarie contractul de achiziționare a 31 de autobuze marca „Isuzu Citiport” de la o firmă offshore, ca urmare a desemnării câștigătorului la concursul desfășurat pe 8 februarie.