(foto) Ce se întâmplă la Oratorica, cea mai mare școală de limbi străine din Moldova

55466563

Nu pricep prea bine ce s-a întâmplat ieri – am fost eu la Oratorica sau Oratorica la mine. Teoretic, m-am deplasat eu până la sediul de la Botanica (unul dintre cele șase) al Centrului de Limbi Europene Oratorica. Practic, Centrul de Limbi Europene Oratorica, sub forma profesoarei de engleză Viorica From Sala 512, mi-a vizitat cotloanele sentimentale și mi-a umblat prin cufărul mărturisirilor pe care în mod normal nu le fac.

#Ce a făcut mai exact? M-a ascultat.

De altfel, asta se întâmplă la Oratorica. Ești ascultat. Adus pe calea eficienței și corectitudinii lingvistice, instruit, modelat gramatical și ascultat, fie că e vorba de limba engleză, franceză sau oricare din celelalte limbi care stau să-ți populeze cerul gurii, pândind printre șevaletele, scaunele cu măsuță și culoarele luminoase ale Oratoricii (spaniolă, germană, italiană, rusă și, dacă ți-i cumva străină, româna), scrie jobs.diez.md.

14865937

Mulți dintre cei care frecventează cursurile Oratorica, elevi sau tineri fiind, vin aici după orele de la școală sau facultate, până a merge acasă, ceea ce face ca lecțiile de limbi străine să fie poziționate temporal între două sisteme care se dovedesc adesea disfuncționale – școala și familia.

60789879

Școala, mai mult decât un mediu de învățare și evoluție cognitivă, este văzută ca un imperativ, un loc unde trebuie să mergi, deci un loc indezirabil, la care se adaugă componenta evaluativă, aproape inchizitorială, care demult a depășit cadrul academic și care face din școală nu doar un reper în materie de instruire, ci o entitate care-și asumă dreptul să evalueze calitățile umane ale copiilor și să facă prognoze în legătură cu ele.

Familia, de cealaltă parte, este un mediu unde, cu regret, copiii sunt rar ascultați sau înțeleși, unde emoțiile rar le sunt observate și validate, și unde la fel de rar găsesc empatie, afecțiune și comunicare, ciocnindu-se de noi critici și norme strigate.

În consecință, Oratorica devine o oază. O oază a libertății de expresie și a posibilității de a fi ascultat, unde nu ești întrerupt pentru că nu gândești cum trebuie și unde nu ești contrazis din cauză că nu convii. Poți spune ceea ce vrei să spui în mod normal, dar o faci eventual în altă limbă, singurele corecturi venind strict în acord cu norma lingvistică. Viorica însăși mi-a spus de experiența Oratorica și orele de curs ca terapie, iar asta m-a percutat până aproape de fundamentul înțelegerii mele a lumii din jur.

22262856

Grupele nu au, de regulă, mai mult de douăsprezece persoane (vârstele încadrându-se cam între opt ani și deja cât te-ajută Domnul cu toată gașca sa), astfel că fiecare reușește să se manifeste ca individ și nu doar ca item uman dintr-un circuit academic. Bine, firește, există și aici un cadru al libertății și o autoritate locală în persoana profesorului, or nu poți să-ți faci de cap ca un descreierat la cursurile de limbi străine, însă totul se produce sub auspiciile corectitudinii, tehnice și afective deopotrivă.

În plus, profesorilor înșiși le place să se afle acolo. La fel ca și studenții, ei își asumă angajamentele în strict acord cu cât știu că pot duce, iau atâtea ore câte știu că pot gestiona, iar cei cărora le predau au aceeași bucurie – cea de a acționa conform cu dorințele și liberul lor arbitru.

82357434

Ce mi s-a întâmplat mie? A, mie Viorica mi-a propus să-mi testeze, la final de discuție, nivelul de engleză și a fost suficient ca eu să mă pun pe turuit – meliță nesăbuită – despre sentimente, relații, planuri literare și altele. Și, știi ceva? Mi-a plăcut! Pur și simplu mi-a plăcut! Ei bine, tu ai ocazia să faci asta mult mai des.

Scriind articolul ăsta, mi-am amintit de o carte a unuia dintre autorii mei preferați – Daniel Pennac – și anume „Necazuri cu școala”. A fost, de altfel, prima din șirul meu lung și neregretat de lecturi pennacchiene. Ți-o recomand cu drag și cu gândul la testul meu de engleză de ieri.

Totuși, dacă cunoști foarte bine o limbă străină sau pur și simplu ești în căutarea unui loc de muncă, Oratorica te așteaptă în familia lor mare. Vezi AICI joburile disponibile.

Autor: Cătălin Ungureanu 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente