Detalii noi despre cazul intoxicării a 128 de copii și profesori de la liceul „Orizont”

b86da1ae2bd7ca21cb9552e63d09385c

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) confirmă înregistrarea unui caz de grup de boală diareică acută printre elevii și angajații Liceului Teoretic „Orizont”, filiala Ciocana, din Chișinău. Din datele anchetei epidemiologice, în prezent sunt depistate 128 de cazuri suspecte cu semne clinice de boală diareică acută, inclusiv o parte cu semne clinice catarale. Vârsta persoanelor bolnave este între 9 și 35 de ani.

Simptomele clinice au fost: slăbiciune generală, cefalee, faringită, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaun lichid, dureri musculare și articulare.

În prezent, persoanele bolnave sunt izolate și primesc tratamentul medicamentos în condiții de staționar și ambulatoriu sub supravegherea medicului de familie.

Specialiştii desfăşoară cercetarea epidemiologică cu implementarea măsurilor antiepidemice în focar. Se efectuează depistarea activă a bolnavilor cu semne clinice de boală diareică acută și supravegherea medicală a contacţilor; au fost prelevate probele de la bolnavi, personalul blocului alimentar şi din obiectele mediului ambiant pentru investigații de laborator. Cercetarea epidemiologică şi măsurile antiepidemice în focar continuă.

ANSP recomandă populației, în cazul apariției semnelor clinice de boală diareică acută (diaree, vomă, scaun lichid), mai ales la copii, să se adreseze medicului de familie sau să solicite asistență medicală urgentă.

Procuratura Generală pornit un proces penal pe acest caz.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente