(video) Experiment #diez. Cât de practicabile sunt benzile pentru bicicliști în orașul Chișinău

dsds

Cu piloni sau fără, trotuarele din Chișinău, cel puțin de pe bulevardul Ștefan cel Mare, sunt aglomerate cu mașini, ceea ce provoacă dificultăți de deplasare pentru pietoni. Iar aceștia, la rândul lor, îngreunează deplasarea bicicliștilor pe pistele special amenajate (este vorba de benzile de culoare roz). De la vorbe multe am trecut la fapte și am decis să realizăm un experiment pentru a testa cât de prietenoase sunt aceste piste pentru bicicliști.

În acest sens, am optat pentru itinerarul de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, intersecție cu str. Ismail, până la sensul giratoriu de pe strada Ion Creangă. Apoi același traseu îl repetăm pe cealaltă parte a trotuarului, adică de pe strada Ion Creangă, până la bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, intersecție cu str. Ismail.

Așadar, în total am parcurs distanța de 8 km dus-întors.

Itinerar

Putem spune cu certitudine că cel mai aglomerat și problematic trotuar este cel din partea stângă, în direcția sensului giratoriu de pe strada Ion Creangă. Anume această porțiune am parcurs-o cu multe obstacole (oameni împrăștiați haotic pe trotuar și pe pista de bicicliști, mașini parcate pe pistă).

Din câte am observat, majoritatea oamenilor nu cunosc despre faptul că bicicliștii au prioritate pe această pistă. La sfârșit de itinerar, reporterul #diez a avut un mini-accident pe trotuar, din motiv că un pieton se deplasa lejer pe pistă, iar într-un moment a ieșit brusc în direcția bicicletei, astfel creând o situație periculoasă pentru ambele persoane.

Reporterul i-a spus că „această pistă este destinată pentru bicicliști”, iar în replică doamna a întrebat: „Unde este scris acest lucru?”.

Vedeți mai jos experimentul cu bicicleta realizată de echipa #diez.

Anterior, și colegii de la AGORA.MD au realizat un experiment similar. Pe atunci însă nu erau instalați pilonii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente