Manipularea prin imagini este cea mai simplă formă de a răspândi știri false, dar și cea mai ușor de depistat. Trebuie doar să știi cum și unde să cauți. În emisiunea de astăzi îți prezentăm câteva instrumente online pentru a nu cădea pradă imaginilor trucate.

Există două tehnici de manipulare prin imagini. În primul caz: modificarea imaginii prin Photoshop, și al doilea caz: prezentarea imaginii reale, însă plasarea ei în timp și spațiu total diferit. Cel mai recent exemplu de modificare prin Photoshop este o imagine cu prim-ministra Maia Sandu ținând un discurs la Comrat.

Mai multe persoane publice au căzut pradă acestei imagini trucate și au blamat-o pe Sandu că ar fi vorbit având în spate drapelul Federației Ruse. Dar avem și alte fotografii „celebre”. Atunci când vedeți o imagine care vă dă de gândit, o puteți încărca în Google imagini, apoi setați opțiunea „similar” și vedeți rezultatele căutării.

Un alt instrument util este Tineye.com. Încărcând imaginea, obții informații despre când a apărut imaginea prima dată, pe ce platforme, și ce modificări a suferit.

Atunci când utilizezi aceste instrumente, fii atent la data publicării, cea mai timpurie dată este cea mai apropiată de original. Citește legendele pentru fotografii. Două imagini identice pot avea descrieri diferite. Fotografiile false nu sunt doar decupate sau editate, ci pot fi, de asemenea, oglindite.