Spitalul raional din Rezina, unde a decedat o fetiță de 8 ani, critică ministra Sănătății: „Reformele în medicină nu se fac pe rețelele de socializare”

Ala-Nemerenco-Ministru-al-Sanatatii-Muncii-si-Protectiei-Sociale1

Administrația Spitalului raional din Rezina a publicat o adresare critică Alei Nemerenco, ministra Sănătății, în care i se aduce acuzații că ea ar dezinforma opinia publică cu privire la cazul decesului fetiței de 8 ani. „Doamnă Ministru, e regretabil faptul că minora Sabina a decedat, iar noi nu putem lăsa sub tăcere dezinformarea pe care o impuneți Dumneavoastră”, se arată în adresare.

„Vă rugăm să nu duceți opinia publică în eroare, pentru că nu este corect să faceți legătură cu perioada de alegeri, numai dacă nu aveți scopul să vă promovați formațiunea politică din care faceți parte în perioada electorală în care ne aflăm. Cazul dat a fost mediatizat de către Televiziunea Jurnal TV, care a difuzat interviul atât cu administrația spitalului, cât și cu tata și bunica fetiței, la fel a fost mediatizat de Ziarul de Gardă și ziarul regional Cuvântul.”

„Referitor la Comisia ministerială condusă de Dumneavoastră, putem spune că, din toată comisia doar doi membri au fost la Spitalul raional Rezina. Dumneavoastră personal nu v-ați încumetat să veniți la Spitalul din Rezina și să vedeți cu ochii Dumneavoastră care este starea de lucruri în spital, să vă întâlniți cu membrii colectivului. Ați preferat să vă faceți concluzii din auzite și să ieșiți cu învinuiri și acuzații neîntemeiate pe rețelele de socializare, neluând în considerație că în Constituția Republicii Moldova există Articolul 21. Prezumţia nevinovăţiei care spune că: «Orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale».”

„Referitor la opinia Dumneavoastră personală ce ține de managementul instituției, avem de spus că Dumneavoastră, cu siguranță, nu o cunoașteți pe Doamna Postu Nina, că nici nu ați dorit să o cunoașteți, dat fiind faptul că nu ați dorit nici măcar să o primiți la audiență. Dumneaei a depus demers de audiență în scris la data de 31 iulie 2019 și până în prezent nu ați mai primit-o, în afară de data de 15 august 2019, la ședința lărgită a Ministerului unde nu i-ați mai permis să prezinte explicații, ci i-ați cerut demisia pe motive subiective, ceea ce Doamna Nina Postu a și făcut. Pe data de 16 august 2019 a depus cerere de demisie la Consiliul raional care a fost examinată în ședință în aceeași zi, și toți consilierii raionali din toate formațiunile politice au votat unanim împotriva demisiei Doamnei Nina Postu; ba mai mult ca atât, au rugat-o și au încurajat-o să rămână în funcție și să activeze mai departe.”

„Dumneavoastră dacă ați considerat că este necesar de mediatizat cazul dat suplimentar, aveți toată susținerea, dar ar fi fost corect s-o faceți profesional, cu elucidarea cazului de la debut până la final, începând de la prima zi și până la ultima, deci toate fazele parcurse (dar nu numai ultimele 20 de ore din spital), cu o descriere clară a cazului ca să fie pe înțelesul cetățenilor, dar mai ales a lucrătorilor din domeniu. În spatele Dumneavoastră stă toată comunitatea medicală din țară care cu siguranță nu a înțeles nimic din cele relatate de Dumneavoastră, pentru că frazele generale rupte din context au făcut să se ghicească ceea ce s-a întâmplat, limitând posibilitatea de a face o opinie profesională. Este clar că, dacă acest lucru l-ați fi dorit, așa ar fi fost corect și cinstit.”

„Cazul dat, imediat de la deces, se află în gestiunea organelor competente care au pornit examinarea chiar participând la expertiză, care a fost efectuată în prezența membrilor Comisiei Ministeriale și a poliției, la insistența anume a directorului Spitalului raional Rezina. Consiliul Raional Rezina este partea cea mai interesată să fie examinat minuțios și obiectiv cazul dat.”

„Doamnă Ministru, nu este etic să spunem, dar reformele în medicină nu se fac pe rețelele de socializare, mai ales în timpul orelor de muncă, ci comunicând în primul și primul rând cu comunitatea medicală și anume comunicând, nu prin războaie, amenințări, învinuiri nefondate în adresa medicilor, dar ascultându-i și în comun de îmbunătățit sistemul medical, condițiile de muncă a angajaților din domeniu și serviciile medicale prestate. Numai așa va crește credibilitatea medic-pacient și viceversa”, se menționează în scrisoarea deschisă adresată ministrei din partea spitalului raional din Rezina.

Ministra Sănătații, Ala Nemerenco, a descris într-o postare pe pagina sa de Facebook ce nereguli au fost depistate după ancheta comisională în cazul decesului unei fetițe de 8 ani din cauza unei infecții virale banale și încălcările care au dus la această situație.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente