Președintele țării Igor Dodon a semnat decretul pentru promulgarea Legii care prevede majorarea cotei TVA de la 10 la 20 % pentru sectorul HoReCa. Chiar dacă reprezentanții localurilor de alimentație publică și-au exprimat în repetate rânduri dezacordul față de dublarea taxei și au organizat mai multe proteste, aceștia nu au fost auziți de către autorități.

„Considerăm inadmisibil ca astfel de modificări complexe pentru climatul economic al Republicii Moldova să fie adoptate în lipsa evaluării impactului acestor măsuri de majorare a taxei pe valoare adăugată. Considerăm inadmisibilă lipsa de transparență demonstrată în procesul decizional”, se spune în declarația Asociației Naționale a Restaurantelor „MĂR”.

Asociația anunță, de asemenea, că a avut mai multe întâlniri cu șeful statului, care și-a exprimat susținerea pentru păstrarea cotei TVA de 10 % pentru sectorul HoReCA.

„Asociația MĂR va continua dialogul cu instituția prezidențială, care a menționat că va reveni la acest subiect în luna octombrie. De asemenea, vom continua dialogul și cu alte instituții ale statului pentru a evita majorarea TVA-ului pentru sectorul HoReCa de la 1 ianuarie 2020. Mai mult ca atât, deja am expediat propunerile noastre Ministerului Finanțelor pentru politica bugetar-fiscală 2020”, se mai spune în declarație.

Amintim că în luna iulie curent, Ministerul Finanțelor a anunțat o serie de măsuri de politică fiscală care urmează să intre în vigoare începând cu anul 2020.