Compania Amdaris se întoarce la Universitate. Olesea Oaserele despre noul curs de la universitate și ce așteptări are de la studenți

1

În timp ce studenții abia așteaptă să finalizeze studiile și să intre în rândurile angajaților cu drepturi depline, cei de la compania internațională Amdaris au devenit nostalgici și s-au întors în băncile universitare. De data aceasta nu în calitate de studenți, ci în calitate de lectori universitari.

Este vorba de Olesea Oaserele, Delivery Lead la compania internațională Amdaris. După 15 ani de activitate în domeniu, a decis să-și răsplătească instituția care a format-o ca și profesionist cu un curs de Software Quality predat studenților din anul IV de la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică de la UTM.

I-am răpit puțin timp proaspetei lectore universitare pentru a afla mai multe despre acest curs, vedeți mai jos ce am aflat.

2

Ce presupune acest curs?

Până la sfârșitul lunii decembrie, de două ori pe săptămână mă găsiți la UTM vorbind studenților despre calitatea produselor software din punct de vedere al cerințelor față de produs.

Din inițiativa cui a început colaborare?

Amdaris colaborează de multă vreme cu Universitatea Tehnică din Moldova. Avem o conexiune aparte cu aceștia probabil pentru că o bună parte din colegii mei, inclusiv cofondatorul Vlad Nanu, și eu ne-am făcut studiile acolo și am format o mică comunitate de UTM-iști în cadrul companiei. Respectiv, în una dintre discuțiile frecvente pe care le poartă colegii mei de la Amdaris cu decanul FCIM, Dumitru Ciorbă, a ajuns la concluzia că e nevoie de un astfel de curs și că eu am pregătirea necesară pentru a-l preda. Zis și făcut.

Cum te-ai pregătit de această nouă etapă din viața ta?

Nu e prima dată când vorbesc în fața unui grup de studenți, în perioada masteratului am fost lector asistent la lecțiile practice și laboratoare. Acum am redactat și aprobat cu catedra un syllabus și m-am pregătit mai mult moral. (zâmbește)

3

Cu ce îți vei surprinde studenții?

Studenții de azi sunt greu de surprins, mai cu seamă cei din anul IV. Mulți dintre ei sunt angajați în câmpul muncii, iar asta le schimbă percepția și prioritățile. Sper să aprecieze că informația teoretică va fi însoțită de exemple reale, concrete din experiența mea personală. Știu că nu le place teoria, dar atunci când vine însoțită de un exemplu, parcă e mai ușor de digerat.

Cu ce abilități vor ieși studenții de la acest curs?

Obiectivul meu este de a le deschide vizorul, vreau să le dezvălui mai multe domenii din TI, pe lângă Development și Testing, care pot fi la fel de interesante și provocatoare, așa cum e Business Analysis-ul. Cursul meu abordează și această disciplină, la care studenții vor învăța principiile și tehnicile analizei cerințelor unui proiect, identificarea factorilor de influență, metode de investigare, formularea de scenarii și soluții. Cursul e mai puțin tehnic; o să ne focusăm, în mare parte, pe analiză, iar asta o să le dea o altă viziune asupra lucrurilor, o să guste din farmecul pre-development-ului.

Ce înseamnă pentru tine această experiență?

E un challenge personal! Să transmit o informație care să fie înțeleasă de către toți: și de cei care deja au un background în domeniu, și de cei care încă nu au reușit să înțeleagă cum funcționează lucrurile. Mai înseamnă și diversificare. Lucrez de trei ani la un proiect și simțeam că am nevoie de o schimbare.

Ai vreun mesaj pentru viitorii studenți?

Să învețe și să frecventeze orele mele. Va fi interesant. Promit.

4

Despre compania AMDARIS

Fondată în 2009 în Marea Britanie și sprijinită de cele două centre de livrare din Moldova și România, AMDARIS e despre oameni excepționali și procese care duc software-ul la un alt nivel. Ei  conectează oamenii potriviți cu sarcinile potrivite pentru o colaborare de succes. Sunt acolo unde cele mai bune practici întâlnesc cele mai creative abordări. Pentru Amdaris excelența nu e doar un act, e un mod de viață.

Cred în puterea literei A care, potrivit numerologiei, semnifică o foarte mare încredere și voință în atingerea obiectivelor stabilite. A-ul din Amdaris e despre oameni activi și aventuroși, oameni cărora nu le e frică de provocări, având drept aliați curajul și inițiativa.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente