Fostul prim-ministru Ion Sturza susține că marea realizare a lui Igor Dodon, cea de a nu micșora prețurile la gaz de fapt, ar fi trebuit să se facă oricum, întrucât la nivel mondial prețul gazului natural este în scădere.

Potrivit acestuia, în trecut, Gazprom includea o formulă sofisticată de calculare a prețului, ce era dependentă și de prețul la țiței, iar cel de 240 de dolari, plătit de Moldova astăzi, de fapt, în lume ar fi mai ieftin.

„Acum vreo zece ani puteai să vezi o coadă lungă de șefi de stat, prim-miniștri, miniștri și simpli vagabonzi care dădeau târcoale dacă nu Kremlinului, atunci Gazprom-ului să «cumpere gaz». Acum nu mai vezi pe nimeni, nici măcar pe Lukașenko. Doar Dodon al nostru, flăcău subit devenit tare harnic”, a spus Sturza, care a adăugat că situația a schimbat dramatic piața de gaz.

„Revoluția gazelor de șist în SUA, tehnologiile LNG, noile descoperiri, reducerea dramatică a costurilor și multe altele. În ultima perioadă, prețurile la gazul natural s-au prăbușit, atingând în iunie un minim istoric de 112,4 USD pe mia de metri cubi (TTF). Astăzi s-au stabilizat la Spot 140 USD și Futures cu livrare în lunile de iarnă la 180 USD. Se așteaptă ca acest preț în anii următori să nu fie depășit”, a scris Sturza, care mai spune că în trecut Gazprom impunea o formulă ce îi favoriza, de aceea, Moldova a ajuns să plătească 240 de USD pentru mia de metri cubi de gaz.

„Ce fac moldovenii? Cu capul în laț și cu «spasibo» pe buze! Astăzi, prețul mediu al gazului importat din Rusia este de aproximativ 240 USD. Cică Putin a promis că nu-l va majora. Cum să-l majoreze, dacă prețul prognozat este de maximum 180 USD?! De ce să ne ținem de o formulă la care au renunțat toți consumatorii de gaz din Europa?”, a întrebat retoric Sturza, care a mai punctat și de faptul că este sabotat în continuare proiectul de gazoduct Iași-Ungheni-Chișinău.