Starea de bine atât psihologică, cât fizică ne aduce fericire, dar și rezultate mai bune în viața de zi cu zi. Proverbul „mintea sănătoasă trăiește într-un corp sănătos” redă în perfecțiune că îmbinarea acestor doi factori ne ajută să fim activi, să avem o forma fizică bună și o stare emoțională ce ne permite să trăim visurile în realitate. Astfel este și cazul multor membri ai Moldovan National Youth Orchestra care se dedică muzicii, însă nu uită și de latura mișcării active.

Pasiunea pentru modul activ de viață este vizibilă atât printre membrii seniori, cât și cei juniori ai Moldovan National Youth Orchestra. Unu dintre cei mai tineri membri ai orchestrei este Dominic-Lucian Druțac, care la 11 ani a intrat în echipa orchestrei. Este o fire modestă, responsabilă și pragmatică, însă în timpul discuțiilor se face resimțit spiritul lui liber și creativ, contrastul cărora aduce un zâmbet plin de sinceritate.

70349858_369032210442328_9133451343120302080_n unnamed (1)

În prezent, tânărul este elev în clasa a VIII-a la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din capitală și, pe lângă regimul școlar, are o agendă încărcată cu activități extracurriculare dedicate muzicii. Cu toate acestea, se străduie să practice sporturi pentru a se menține în formă bună, printre care încercat paint-ball și skateboard-ul, însă bicicleta este cea care i se pare cea mai faină activitate sportivă în prezent.

IMG_0784

„Când eram mic, aveam o bicicletă cu patru roti (una cu 2 roti ajutătoare), iar aproximativ la șase ani am învățat sa mă merg cu bicicleta pe două roți. De acum doi ani circul cu bicicleta prin oraș și în afara acestuia, reușind să fac peste 400 km în ultimile două veri. Cea mai mare călătorie pe bicicletă a fost până la Sângera și Floreni și experiența a fost una de neuitat. În timpul călătoriilor, țin cont de traficul din jurul meu și de sfaturile părinților. Aș dori să practic și alte activități pentru a fi în formă bună, însă este cam dificil când ai un regim destul de încărcat”, povestește Dominic-Lucian Druțac, membru al Moldovan National Youth Orchestra.

IMG_1251

IMG_1399

În timpul activităților sportive, tânărul preferă să asculte muzică diversă, de la pop și rock, până la clasică și dance. Îi plac piesele mai vechi, dar ascultă și muzică nouă, iată de ce adesea caută playlist-uri ce includ o compilație faină a acestora. Dacă ar fi să descrie senzația ce o simte când merge pe bicicletă printr-o piesă, aceasta ar fi „Uptown Funk” de Mark Ronson și Bruno Mars. Fiecare călătorie nouă și fiecare reușită pe bicicletă îl marchează pe Dominic-Lucian, astfel înțelegțnd că poate reuși mai mult decât a crezut, exact ca în muzică. Prima piesă învățată, primul concurs solo, primul concert cu Moldovan National Youth Orchestra și prima călătorie independentă în străinătate l-au făcut să realizeze că are forță să se autodepășească și l-au făcut să înțeleagă ce înseamnă spiritul de echipă. Toți doritorii sunt invitați să trăiască și ei această stare de bine și energie extraordinară care va fi transmisă și celor prezenți în data de 8 septembrie în Parcul „Dendrariu”, la evenimentul „Bucurie în Mișcare”.

68398680_933851616964368_652439041597243392_o

„Bucurie în Mișcare” este o caravană a sportului și a mișcării în comunitate lansată în 2012, care până în prezent a traversat mai multe orașe din România. În anul 2016 a ajuns pentru prima dată în Republica Moldova. Evenimentele „Bucurie în Mișcare” își propun să promoveze sportul în masă, mișcarea și competiția în comunitate, dar și să fie un spațiu de promovare a educației pentru tineri. În această ediție a caravanei, organizatorii vor surprinde publicul cu noi zone de joacă pentru copii și adulți, zonă de relaxare, masterclass-uri pentru copii, catering, scenă cu numere artistice și demonstrații sportive.

Detalii eveniment.