Haine, specialități gastronomice locale și alte lucruri plăcute – a fost compilată o listă de obiecte pe care trebuie să le luați cu Dvs. din țara noastră – pentru Dvs. sau pentru altcineva. Promitem că nu vom relata despre amulete din mătură și magneți cu imaginea lui Ștefan.

# Covor moldovenesc lucrat manual

COVOR MOLDOVENESC LUCRAT MANUAL

Covoarele sunt la modă, ceea ce este explicabil. Producerea covoarelor moldovenești este o istorie despre modul în care un meșteșug popular s-a transformat într-un sistem de producție și a devenit o marfă de export. Covoarele moldovenești sunt fabricate din lână pură și prin asta se impun în rândul importatorilor din întreaga lume.

De unde puteți să le cumpărați: Le puteți găsi în scuarul Teatrului Mihai Eminescu, pe așa-numitul „Arbat” din Chișinău, sau la Muzeul covorului moldovenesc, unde acestea sunt țesute.

# Uleiuri aromatice

ULEIURI AROMATICE

Un fapt puțin cunoscut este că parfumurile și cremele produse în diferite colțuri ale lumii conțin arome de flori moldovenești. Producătorii de parfumuri și produse cosmetice din Europa și SUA cumpără de mai mulți ani uleiuri esențiale în țara noastră. Cele mai populare sunt uleiurile de lavandă, trandafir, salvie, oregano și mentă.

De unde puteți să le cumpărați: Le puteți cumpăra la orice farmacie sau pe site-ul producătorului.

# Naiul

NAIUL

Naiul este un instrument muzical moldovenesc, românesc și ucrainean de suflat din lemn – un flaut longitudinal cu multe tuburi. Cumpărați-l și încercați să interpretați celebra melodie „The Lonely Shepherd” din filmul „Kill Bill”.

De unde puteți să-l cumpărați: Puteți cumpăra instrumentul în orice magazin de suvenire sau la meșterii populari.

# Cămașa națională – ia

Cămașa națională – ia – este o piesă iconică a costumului popular, care s-a perfecționat fiind transmisă din generație în generație, timp de mai multe secole. Designerii moldoveni moderni adaptează motivele naționale la modernitate. Astăzi, bluzele în stil popular, forma cărora este inspirată de cămașa populară moldovenească, sunt adesea prezentate pe podiumurile locale și internaționale în cadrul colecțiilor designerilor moldoveni. Puteți cumpăra o ie, de exemplu, în magazinul UNIC, la etajul 3, unde sunt prezentate brandurile DIN INIMĂ, în ungherașul Alina Bradu.

De unde puteți să o cumpărați: La designerii moldoveni sau în magazinul online From the Heart Shop.

# Cușma

CUȘMA

Cușma este o căciulă națională moldovenească, de obicei, de culoare neagră sau gri. Cu toate acestea, cușmele moderne pot avea stiluri interesante. Este mai bine să cheltuiți niște bani și să cumpărați o cușmă din lână de oaie – un astfel de exemplar vă va salva cu siguranță de frig și va rezista mulți ani.

De unde puteți să o cumpărați: La târgurile și festivalurile meșteșugurilor moldovenești.

# Vesta națională moldovenească de blană

VESTA NAȚIONALĂ MOLDOVENEASCĂ DE BLANĂ

Vestele de blană fără mâneci „bonda, bondiă, peptar” constituie o componentă a hainelor tradiționale moldovenești, diferă între ele prin tipul tăiatului: cu tăietură la mijloc și cu catarame; cu poale scurte, fără catarame; cu tăietură pe partea laterală și catarame. Cel mai răspândit model este o vestă cu tăietură la mijloc și cu cataramă. Costul unei astfel de veste variază de la 60 la 100 de euro, în funcție de mărimea și complexitatea decorării.

De unde puteți să o cumpărați: Puteți cumpăra vesta la Piața Centrală, în orice magazin de suveniruri sau în centrul comercial UNIC în buticul MilaBrega.

# Dulceață de nuci

MÂNCARE DULCEAȚĂ DE NUCI

Produs culinar endemic, suvenir moldovenesc tradițional. Dezavantajul (și, în același timp, avantajul) dulceții de nuci este că foarte puțini oameni știu despre ea. Pe de o parte, toți străinii sunt nedumeriți – pentru ei acesta este un produs inedit. Pe de altă parte, ei nu vor uita niciodată de acest cadou, vor face poze cu el pentru Instagram și vor povesti despre ingeniozitatea voastră tuturor vecinilor. Se vinde aproape în orice supermarket mare și costă în jur de 40-50 de lei borcanul.

De unde puteți să o cumpărați: În orice magazin alimentar.

# Dulciuri „Bucuria”

DULCIURI BUCURIA

Dulciurile principalei fabrici de cofetărie din Moldova sunt adesea incluse în selecția suvenirurilor obligatorii pentru străini: alegerea este mare și gustul este plăcut. Cel mai des sunt cumpărate, desigur, bomboanele „Chișinăul de seară” cu umplutură de prune, „DoReMi” – jeleu și grilaj din arahide și miere în glazură de ciocolată, bomboanele de ciocolată „Favorit” din ciocolată cu lapte și cremă de arahide. Și bezelele, desigur. În cazul bezelelor Bucuria, încercați și cumpărați gusturi noi fără nici o frică: indiferent că e vanilie, cremă-brulé sau ciocolată – străinul va fi mulțumit, deoarece el nu are un astfel de produs (cu excepția cazurilor când cineva v-a luat-o înainte).

De unde puteți să le cumpărați: În orice magazin de firmă Bucuria.

# Ceai ecologic

CEAI ECOLOGIC

Moldovenii sunt înnebuniți după ecologie. Iată dovezile: în 2011, la mănăstirea „Nașterea Domnului” a apărut o fermă ecologică de tip închis. Scopul său este de a promova produsele ecologice și naturale. Gama de produse este foarte mare: legume, fructe, ciuperci, miere, dar cel mai important – o mulțime de ceaiuri.

De unde puteți să-l cumpărați: Pe site-ul companiei BioCamara.

# Vin

VIN

Cadoul poartă o semnificație culturală: vinul este cartea de vizită a Moldovei și, probabil, prima asociere care apare când este menționată țara noastră. Pentru ca darul să fie și mai moldovenesc, alegeți vinul roșu sec produs dintr-un soi de struguri autohton, de exemplu, Feteasca Neagră. Marca alegeți-o pe gustul Dvs.

De unde puteți să-l cumpărați: În orice magazin de vinuri din oraș.

###

Acest material este produs la inițiativa Centrului de Informare pentru Turiști în cadrul campaniei #HaiLaMineAcasă, realizată de către Asociația Națională pentru Turism Receptor și Poliția de Frontieră, cu sprijinul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid.

Conținutul acestei publicații nu reflectă neapărat punctul de vedere al ANTRIM, Poliției de Frontieră, USAID, Guvernelor S.U.A., Suediei sau al Marii Britanii.