Ministrul Economiei, Vadim Brînzan, a efectuat o vizită la Bruxelles, unde a discutat cu oficialii de acolo despre posibilitatea obținerii a unui credit de urgență pentru achiziționarea și stocarea a aproximativ 400 de milioane de metri cubi de gaze în lunile ianuarie și februarie 2020. Acest împrumut se ridică la suma de 100 de milioane de dolari.

Promisiuni de genul „construirea unui depozit de stocare a gazelor” apar periodic în enunțurile autorităților. O fac mai degrabă pentru a demonstra că examinează toate posibilitățile de a asigura țara cu resurse energetice, scrie mold-street.com.

Noiembrie 2013: „UE ar putea finanța proiectul de construcție în Repbulica Modova a unui depozit de gaze”, anunța vicepremierul de atunci Valeriu Lazăr. El la fel a vorbit și despre alte proiecte din sectorul energetic, care însă așa și nu au fost realizate.

Octombrie 2014: După vizitele la Washington și Berlin, Andrian Candu, ministrul Economiei de atunci, a anunțat despre faptul că partenerii externi ar fi gata să elaboreze și să finanțeze un pachet energetic anticriză pentru Moldova, în cazul unei eventuale crize a gazelor. O componentă a acestui plan era construcția unui depozit de gaze.

Septembrie 2019: Un nou anunț de acest fel, deja al actualului ministru al Economiei Vadim Brînzan.

Până acum totul a rămas și va rămâne pe hârtie, deoarece nu se găsesc bani pentru astfel de proiecte, acestea fiind costisitoare.

Unde putem stoca un miliard de metri de cubi de gaze

Au fost analizate 18 posibile locații, dintre care au fost selectate șase-opt. Mai departe ar urma să fie realizat un studiu de fezabilitate cu foraje, care implică costuri destul de mari. Cea mai favorabilă amplasare a depozitului ar fi comuna Chioselia din raionul Cantemir.

Costuri de circa 15 miliarde de lei

Experții britanici au evaluat costul edificării acestei construcții cu o suprafață de 500 de milioane de metri cubi între 533 și 769 de milioane de euro.

Stocarea gazelor în sondele de la Victorovca, Cantemir, ar necesita investiții de circa 770 de milioane de euro (15 miliarde de lei), dintre care 325 de milioane de euro – costul depozitului, 256 de milioane – costul de forare a 1 000 de puțuri și 188 de milioane de euro – costul construcției a unor conducte de acces.

Tarifele la gaz ar urma să crească cu peste 1 000 de lei

În cazul unui depozit la Victorovca, pentru recuperarea investiției în decurs de șapte ani, prețul gazelor ar necesita o creștere de 89 de euro (circa 1 800 de lei), pentru o mie metri cubi.

În cazul unui termen de 20 de ani, pentru recuperarea investiței, ar fi necesară o majorare a tarifelor cu 66 de euro (1 300 de lei).

Menționăm că aceste calcule sunt de acum de 10 ani, atunci când experții britanici au cercetat pământurile noastre.

A doua soluție este urgentarea construcției și darea în exploatare a conductei Iași-Ungheni-Chișinău. Însă, realizarea acestui plan nu va fi posibilă nici în anul 2020.