Ministra Sănătății, despre cazul fetiței de 8 ani din Rezina, care a murit în urma unei infecții virale: „Decesul putea fi evitat”

69676173_2344284915823760_493846837321531392_n
Foto: facebook.com/ala.nemerenco

MInistra Sănătații, Ala Nemerenco, a descris într-o postare pe pagina sa de Facebook ce nereguli au fost depistate după ancheta comisională în cazul decesului unei fetițe de 8 ani din cauza unei infecții virale banale și încălcările care au dus la această situație.

Ministra scrie în postare că acest caz a fost mușamalizat din cauza perioadei electorale și a faptului că în acest context, nimănui nu i-ar fi trebuit un scandal în Rezina:

„[…]E septembrie. Început de școală cu sunete de clopoțel. Nu și pentru Sabina. O fetiță de 8 ani care a avut nefericirea să facă o infecție virală banală și să interacționeze cu spitalul raional din Rezina. Aceasta s-a întâmplat la 11 februarie 2019. Ca la 12 februarie, dimineața Sabina să nu mai existe. Primul răspuns al ministerului la solicitarea părinților de a iniția o anchetă de serviciu a fost o mușamalizare fără jenă a cazului. Era în toi campania electorală și scandal în Rezina nu trebuia nimănui. Sabina oricum era deja în pământul rece”, scrie ministra.

A doua anchetă comisională inițiată de ministră în urma audienței cu mămica și bunica fetiței a descoperit o altă realitate. La realizarea anchetei au participat specialiști și profesori din domeniu. Mai mult, ministra afirmă că s-a implicat în toate detaliile clinice. În rezultat, raportul a constat din 23 de pagini, comparativ cu cele câteva pagini scunde ale primei anchete realizate de fosta conducere a ministerului, mai spune Ala Nemerenco.

„Nu pot să-mi imaginez cum au citit aceste 23 de pagini părinții și bunica[…] Concluzia principală: decesul a fost evitabil. Chiar și în reanimare mai existau șanse, dacă fetița ar fi fost transferată la un spital de referință. Sabina nu a avut norocul să întâlnească în acea zi un Doctor, nici măcar un suflet mare care ar fi spus – eu nu știu cum să intervin, dar luați copilul și plecați urgent la Chișinău. În schimb Sabina a petrecut în secția de internare patru ore și jumătate fără a fi consultată de specialiști și administrându-i-se o perfuzie simplă de tot, apoi după alte două ore petrecute în secție a fost transferată în reanimare, unde din tot timpul aflării sale acolo, două ore le-a petrecut doar cu infirmiera, fără nicio supraveghere medicală. Pe tot traseul aproape neomenesc al micuței prin secțiile spitalului au fost depistate zeci și zeci de încălcări ale procedurilor și standardelor, care cumulate cu nepăsare, lipsă de compasiune și atitudine a unora, au finalizat într-o tragedie. În spital s-a dovedit lipsa multor protocoale și standarde, medicul reanimatolog în general activează fără licență, și toate astea, dar și altele vorbesc de un management sub orice critică al spitalului. Nu voi aduce detalii clinice, care m-au cutremurat, istoria e tare-tare dureroasă, chiar de a durat doar 20 de ore”, a mai adăugat ministra.

La fel, ministra mai scrie că nu deține puterea de decizie pentru a demite pe cineva, având în vedere că autoritatea locală este fondatorul spitalului, însă a cerut eliberarea din funcție a medicului reanimatolog deoarece nu deține drept de activitate, dar și demisia directorului spitalului. Cazul este investigat de procuratură.

Ministra e sigură că în spitalul din Rezina există și personal medical profesionist, care își îndeplinește sarcinile cu vocație și dăruire. „Anume pentru a nu-i pune pe toți de-a valma, vreau să începem să alegem grâul de neghină. Să fim onești și corecți. Și să ne îndreptăm, să ne ridicăm. Va fi un proces dureros și greu, dar foarte necesar. Și se va întâmpla, fiindcă Sabina, dar și alții, încă mai plătesc, în sistemul nostru de sănătate, cu prețul vieții lor, incompetența și nepăsarea.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente