Studioul de animație „Brazilero” este destul de cunoscut în țara noastră în domeniul producției video. Dar cine ar fi crezut că un studiou creat cu câțiva ani în urmă de doi tineri i-ar putea duce faima Moldovei peste hotare. Află mai jos ce spun fondatorii „Brazilero”, Cristina Postica și Alex Botezatu, despre acest lucru.
Prima reacție a clienților de peste hotare: „Sunteți din Maldive?”
„La sigur când ne-am lansat aveam planuri grandioase. Totul se întâmplă așa cum ne-am planificat, însă într-un ritm mai lent. Cu toate că la început nu eram luați în serios de concurenți. Pentru că zi de zi se deschid proiecte și tot atât de rapid se închid”, a povestit Cristina Postica despre primii pași ai companiei.
Alex Botezatu este de părere că: „Dacă faci un lucru calitativ, acesta oricum își va găsi aprecierea la public, este necesar de mai mult timp pentru afirmare.”
Iar ceea ce ține de comentariile companiilor în raport de „existența” Republicii Moldova pe hartă, co-fondatorii „Brazilero”, au relatat următoarele: „«Where are you from? Maldive?». Cam asta este prima reacție a lor. O mare parte dintre clienți noștri nu cunosc despre așa țară, astfel pe lângă prezentarea studioului avem și o misiune foarte importantă să prezentăm și țara într-o oarecare măsură”, a explicat Cristina. Totodată, Alex zice că: „Să nu uităm că unele companii cred că noi suntem din Brazilia, deoarece avem o denumire foarte specifică. Tocmai din acest considerent am scris pe pagină, «nu, noi nu suntem din Brazilia, dar ne plac ritmurile lor colorate».”
Cristina Postica: „Da, corect, mai este încă mult de lucru până ajungem acolo unde ne-am pus noi ca scop. Dar ca și orice cale la început, aceasta nu este presărată cu petale de trandafir. Am făcut primele tentative să ne lansăm în țările vecine – România și Ucraina în 2016-2017, dar foarte curând am înțeles că în aceste două țări foarte puțin se apreciază calitatea, iar dacă ești din Moldova, toți cred că produsul tău trebuie să fie cel mai ieftin, ceea ce se întâmplă datorită faimei pe care o are Moldova – ca cea mai săracă țară din Europa. Schimbarea mentalității și reeducarea este un lucru de lungă durată, respectiv am decis, de comun acord, că trebuie să căutăm alte piețe de desfacere.”
„Am creat publicitate pentru diverse branduri vestite”
„La momentul de față suntem 3. Valentin Prijilevschi este un partener pe dezvoltarea internațională care ne ajută destul de mult. El se ocupă de vânzările și lui îi datorăm unele contracte prestigioase pe care le-am semnat. În 2017 am început să lucrăm cu Marea Britanie, iar după ceva timp au urmat proiecte în Germania, Belgia, Canada, Australia, Vietnam, China, Singapore și acum ne focusăm mai mult pe SUA.
În Statele Unite avem create parteneriate strategice cu mai multe agenții și nu numai, am creat publicitate pentru diverse branduri vestite, pe care nu am dreptul să le destăinuiesc din cauza clauzei de confidențialitate în contract. Dintre cele vestite pe care le pot numi este – apa Sanpellegrino, aparatele de ras Venus Gillette, concurentul la Uber și Lift – aplicație de ride sharing – VIA, compania internațională de suplimente Modere și altele”, a povestit Cristina.
„Aici eu vreau să adaug că, chiar dacă ne dezvoltăm pe plan internațional, avem grijă să nu cedăm marketul în Moldova. Ne bucurăm de recunoașterea unor clienți destul de mari și în Moldova, cum ar fi Moldindconbank, Felicia, Linella, Lafarge, Efes etc.”, a relatat Alex.
Cel mai de succes proiect al Studioului „Brazilero”
Faima multor proiecte realizate nemijlocit de „Brazilero” se duce către agențiile de publicitate, dar sunt și situații când tinerii lucrează direct cu brandurile. În această situație, Alex zice că: „Agențiile sunt prietenii noștri și clienții noștri. Este o conlucrare benefică pentru ambele părți. Noi încercăm să balansăm acest lucru, avem proiecte cu agenții, avem proiecte directe și cu branduri.” Ce ține de cel mai de succes proiect realizat vreodată, tânărul zice: „E greu de spus. Depinde cum măsurați succesul. Eu, de exemplu, analizez rezultatul final după nivelul de profesionalism în design, animație și compar lucrările noastre cu ale celor mai puternice studiouri din lume. Cu siguranță unicul factor care lucrează în detrimentul acestor calități este timpul, bugetul și gustul clientului. Am mai multe lucrări printre preferate, majoritatea sunt publice la noi pe pagină. Dar sunt și o parte de lucrări create în parteneriate de care mă mândresc la fel de mult, dar cu părere de rău nu le putem publica.”
Cristina Postica are altă părere și chiar numește cel mai bun proiect realizat de compania pe care o conduce alături de Alex: „Eu vin din domeniul marketingului, de aceea analizez spotul per ansamblu, de la concept până la execuție și consider că una fără alta nu poate exista. În ziua de azi, văd foarte multe spoturi cu idei interesante, dar executate nu întocmai la nivelul cel mai înalt, aceasta ține de situația atât în Moldova, cât și pe plan internațional unde, câteodată, încă întâlnesc și situații inverse în care per general e bună executarea, dar spotul nu are niciun sens, nu vorbește cu publicul-țintă. La «Brazilero» încercăm să le avem pe ambele. În prezent cea mai memorabilă cooperare pentru mine era campania lansată de Venus Gillete în frunte cu ambasadoarea brandului Regina King, actrița care a primit recent premiul Oscar. În cadrul acestui proiect, «Procter and Gamble» a selectat cele mai promițătoare 10 companii de producție și film, printre care și «Brazilero». Scopul acestei campanii era susținerea creativității feminine. Apropo toți producătorii la spoturi erau femei.”
Cum să stabilești relații cu Occidentul
Cristina Postica este de părere că: „În primul rând trebuie să nu-ți fie frică să angajezi specialiști/consultanți care cunosc ce fac și care pot aduce rezultate tangibile. Răspunsul la «cum se face» deja depinde de fiecare industrie/serviciu în parte, dar consider că Moldova are un potențial enorm și sunt multe produse care au o calitate foarte bună care va fi apreciată și peste hotare.”