Un preot din Moldova a renunțat la mai multe obiceiuri din timpul cununiei: „Toate acestea creează multe mituri”

69358787_2888506671162742_7395287656206172160_n

Maxim Melinti, preotul de la Biserica Ghidighici, a anunțat că a renunțat la două obiceiuri populare din timpul cununiei: legatul mâinilor cu un prosop și așezatul covorului sub picioare. Acesta a explicat că toate acestea creează multe mituri, superstiții și îndepărtează oamenii de credință.

„În cadrul cununiei există actul de împreunare a mâinilor mirilor. Este un act vechi pe care creștinismul l-a moștenit de la grecii și romanii antici. Conform rânduielilor actuale, preotul rostește rugăciunea: „Însuţi şi acum, Stăpâne, întinde mâna Ta din sfântul Tău locaş şi uneşte pe robul Tău (numele mirelui), cu roaba Ta (numele miresei)[…]”. În acest moment preotul unește mâna mirelui cu cea a miresei, iar unii preoții le mai leagă mâinile cu un prosop sau batistă. Mai mult, nașii încurajează pe preotul, zicându-i: „strânge părinte mai tare, ca să nu se mai despartă niciodată”. Deși nicio carte bisericească nu face recomandare la așa ceva, din observațiile mele, anume acest act a devenit mai important și cu o notă magică – Doamne ferește să nu fie acest prosop! Rudele fac o agitație foarte mare în privința aceasta. Dar haideți să vedem ce spune rugăciunea în continuare: „[…]Uneşte-i pe dânşii într-un gând; încununează-i într-un trup; dăruieşte-le lor roadă pântecelui, dobândire de prunci buni”. Așadar, nicio vorbă de prosop, batistă, panglică sau altceva. Dorința Bisericii este ca tinerii să fie uniți într-un gând, având aceleași convingeri, principii și valori pentru o viață fericită și armonioasă.

Mai mult, încerc să explic rudelor: dacă tinerii nu se iubesc, nu se respectă, nu se dăruiesc unul altuia, atunci nici chiar dacă tinerii vor fi legați cu sfoară de cap până la picioare – tot în zădar!”, povestește preotul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente