Moldova, în topul țărilor cu cea mai mare rată a mortalității din cauza bolilor netransmisibile

imag_BNT
Foto: aceasta este o legenda

Bolile netransmisibile (BNT) omoară anual milioane de oameni din întreaga lume. Republica Moldova se află printre țările cu cea mai înaltă rată a mortalității prin BNT – aproximativ 87 %. Indicatorul înregistrat în Moldova este de două ori mai mare decât media regională a UE. În 2018, 37 200 de moldoveni au decedat din cauza BNT, dintre care 58,4 % aveau bol cardiovasculare, 16,7 % — cancer, 8,4 % — boli digestive, 4,4 % — boli respiratorii cronice și 1,1 % — diabet zaharat, potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

La nivel mondial, 41 de milioane de oameni mor anual din cauza BNT (71 % din total). Deși există convingerea că BNT sunt caracteristice persoanelor vârstnice, iată că datele statistice demonstrează contrariul: 15 milioane de oameni cu vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani mor din cauza unei BNT. Peste 85 % de decese sunt înregistrate în țările cu venituri mici și medii. Cele mai des întâlnite boli sunt cele cardiovasculare, cancerul, boli respiratorii cronice și diabet.

Fumatul, inactivitatea fizică, consumul nociv de alcool și alimentația nesănătoasă cresc riscul de deces prematur cauzat de BNT. Tutunul este responsabil de peste șapte milioane de decese în fiecare an (inclusiv fumatul pasiv sau expunerea la fumul de tutun). Alte 4,1 milioane de decese au fost atribuite consumului în exces al sării. Printre factorii de risc sunt și consumul nociv de alcool, și activitatea fizică insuficientă. Aceștia provoacă excesul de greutate, creșterea tensiunii arteriale, hiperglicemie (nivel ridicat al glucozei în sânge) și hiperlipidemia (nivel ridicat de grăsimi în sânge), care sporesc riscul de apariție a bolilor netransmisibile.

În țara noastră există mai multe politici în domeniul prevenirii și controlului BNT – Strategia națională pentru prevenirea și controlul BNT pentru 2012-2020 și Planul național de acțiuni privind implementarea Strategiei, programele naționale: de control al cancerului, privind controlul tutunului, privind prevenirea și controlul diabetului zaharat, privind controlul alcoolului; în domeniul alimentației și nutriției; de prevenire a bolilor cardiovasculare, de promovare a sănătății și altele. Autoritățile își propun să reducă rata mortalității BNT cu 17 % până în 2020.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente