(foto) Ingineri contra ingineri: Cunoaște participanții din Moldova care au ajuns în etapa finală EBEC, la Torino

IMG_20190728_153209

Au trecut de etapa locală a European BEST Engineering Competition (EBEC) de la Chișinău, apoi au cucerit podiumul de la București contra rivalilor din alte patru orașe și au ajuns la etapa finală a EBEC, în Torino. Aceasta este povestea lui Emil Terman, Denis Railean, Marin Ciocan și a lui Victor Gușan — cei patru studenți de la Universitatea Tehnică a Moldovei care au reprezentat universitatea la cea de-a zecea ediție a EBEC Final, desfășurată la Torino, Italia în perioada 25-31 iulie 2019.

Am întrebat pe participanții noștri care au fost impresiile de la cea mai mare competiție inginerească pentru studenți din Europa și ce ar sfătui viitorilor participanți. Vezi mai jos interviul.

#Cum ți s-a memorizat EBEC Final?

Denis Railean​: Bine organizat, cu atenție la detalii, cu un volum imens de emoții și mega-călduros.

Victor Gușan: ​Pentru mine EBEC Final a fost o minunată posibilitate de a îmi încerca forțele proprii. Această competiție mi s-a memorizat minunat, unde am avut posibilitatea de a face cunoștințe cu noi studenți și noi idei care le pot utiliza mai apoi.

#Care a fost cel mai mare challenge?

Denis​: Organizarea timpului. Când știi că ai două zile pentru un task, începi să acorzi mult timp pentru lucruri inutile.

Victor: ​Cel mai mare challenge cred că a fost în prima zi a fiecărei etape când trebuia să decidem ce prototip vom crea.

IMG_20190730_202809

#Ai participat la trei etape ale competiției — ce diferență ai văzut între pregătirea participanților la nivel local, regional și european?

Victor​: Diferența în pregătirea participanților nu era așa de mare, însă fiecare echipă avea câte un „as în mânecă”, care era specific pentru fiecare echipă, și în final a câștigat cea mai bună idee și executarea ei.

Denis​: Toți sunt talentați. Cine nu a trecut de o careva etapă, nu a avut o gândire suficient de „out of the box”. Însă ce ține de final, am observat că concurenții au avut un nivel mai înalt de pregătire în domeniul roboticii.

#Cum te-ai pregătit de acest eveniment?

Emil: ​Pentru final am privit niște videouri inginerești pe net.

Denis: ​Am meditat. Dacă aș fi știut la ce să mă aștept, aș studia robotica și programarea, însă am avut noroc de Emil.

Victor​: Eu am studiat cum lucrează diferite mașinării și cum ele pot fi create având la dispoziție doar minimul de materiale necesare.

_DSC0800

_DSC0937

#Ce cunoștințe ți-au fost de folos în timpul competiției?

Marin​: Pe lângă materiile de inginerie pe care le știu toți, sunt binevenite acelea de a păstra calmul în orice situație și de a lucra în echipă.

Emil: ​Puțină geometrie, engleză și mecanică.

Denis​: Mecanica — unul dintre cele mai importante lucruri de care ai nevoie la EBEC.

Victor​: Deoarece eu răspundeam de designul prototipului și de prezentarea lui, mie mi-a fost de folos capacitatea de a desena.

#Care au fost cele mai interesante momente ce ți s-au întâmplat la EBEC Final în afara concursului?

Denis: ​Am aflat că italienii prepară supă numai pentru oamenii bătrâni.

Marin​: O zi în munții Alpi, muzică clasică pe viu a orchestrei universității din Torino și fotografiile când am ridicat drapelul universității noastre în fața politehnicii din Torino.

Victor​: Călătoria în munți, unde am avut plăcerea de a asculta un concert în aer liber.

Ph4

#La sfârșit, ce ai recomanda viitorilor participanți?

Emil​: Încercați să aveți măcar un mecanic și măcar o persoană care poate desena. Dacă mergeți pentru finală, un programator ar fi un plus. Majoritatea echipelor sunt formate din studenți de la aceeași facultate și am observat că lor le era puțin mai greu.

Denis: ​Să nu le fie frică de concurenți, ei nu sunt mai deștepți. Și nu vă complicați!

Marin​: Un singur lucru din partea mea — pe lângă zilele de competiție, distrați-vă, comunicați cu alte suflete. Pe lângă concurs, evenimentul e pentru a face legături și schimb de idei cu peste o sută de oameni care au același interes.

Victor: ​Viitorilor participanți le urez succes și aș spune că la această competiție trebuie să aveți o echipă bună, care se va pricepe un pic în mecanică, în informatică și electronică. La fel, aș dori să le spun viitorilor participanți că ideea cea mai simplă este cea mai bună, doar că trebuie prelucrată până la perfecțiune.

Ph1

Ph3

Aceștia sunt Emil, Denis, Marin și Victor — bravii studenți care au apărat cinstea Universității Tehnice a Moldovei la una dintre cele mai mari competiții inginerești pentru studenți la nivel european.

Urmărește BEST Chișinău și pagina de Facebook EBEC pentru a fi la curent cu următoarea ediție a BEST Engineering Competition!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente